Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

ZAKON O JAVNIM NABAVKAMA: DO KRAJA GODINE PREKRŠAJNE PRIJAVE PROTIV NARUČILACA KOJI NE PODNOSE IZVEŠTAJE


Predrag Jovanović, direktor Uprave za javne nabavke rekao je da će Uprava do kraja godine početi da podnosi prekršajne prijave protiv naručilaca koji Upravi nisu podneli izveštaje.

- To što je vrednost nabavki za 25 odsto manja u odnosu na prvih šest meseci prošle godine je dobar znak i govori u prilog tome da novi Zakon o javnim nabavkama daje rezultate- rekao je Jovanović na konferenciji na kojoj je predstavljen polugodišnji izveštaj o javnim nabavkama.  

U prvih šest meseci protekle godine na javne nabavke je potrošeno 172,8 milijardi dinara, a u istom periodu ove godine 130,5 milijardi dinara.

 

Jovanović je rekao da je od početka primene novog Zakona o javnim nabavkama zabeležno smanjenje pregovaračkih postupaka po hitnosti, ali je smanjena i vrednost pregovaračkih postupaka sa samo jednim ponuđačem.  

Vrednost pregovaračkih postupaka bez objavljivanja javnog poziva sa samo jednim ponuđačem u prvih šest meseci protekle godine imala je 28 odsto učešća u ukupnoj vrednosti javnih nabavki, a u istom periodu ove godine 24 procenta.

  - Prvi put se povećao broj ponuda po tenderu, za razliku od prethodnih 11 godina kada smo beležili pad prosečnog broja ponuda po tenderu- rekao je on.  

Daliborka Srećkov, iz Uprave za javne nabavke rekla je da će uskoro Uprava i Agencija za borbu protiv korupcije dostaviti Vladi plan sa merama za borbu protiv korupcije u javnim nabavkama.  

- Mere će biti takve da njihova primena može odmah da počne. U celu tu priču bi trebalo uključiti i sudove, tužilaštvo i policiju- rekla je ona. 

Izvor: Blic, K.Marković