Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

ZAKON O JAVNIM NABAVKAMA - KLJUČNI ANTIKORUPCIJSKI ZAKON


Prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije zadužen za odbranu, bezbednost i borbu protiv korupcije i kriminala i ministar odbrane Aleksandar Vučić izjavio je da je zakon o javnim nabavkama jedan od ključnih antikorupcijskih zakona.

Vučić je na predstavljanju studije "Korupcijska mapa javnih nabavki" u Skupštini Srbije objasnio da će tim zakonskim aktom biti efikasnije sprečavana korupcija u državnoj upravi, a stranim investitorima omogućen povoljniji poslovni ambijent.

On je najavio da će se zakon o javnim nabavkama naći pred poslanicima Skupštine Srbije najkasnije za dve nedelje.

Ovaj zakon, kako je objasnio, sadrži odredbe kojima se suzbijaju žarišta korupcije, pri čemu predviđa mehanizme zaštite uzbunjivača i uvođenje građanskog nadzornika za vredne nabavke.

Vučić je podsetio na to da se iznos javnih nabavki povećavao iz godine u godinu i da je primećeno više modela ponašanja koji ostavljaju prostor za koruptivne radnje, kao što su usitnjavanje velikih nabavki, naknadno ubacivanje aneksa u ugovore i podešavanje tehničke dokumentacije kako bi odgovarala konkretnom ponuđaču.

Vršilac dužnosti šefa Misije OEBS u Srbiji Pola Tidi istakla je da je sprečavanje korupcije način da Vlada građanima dokaže da je sposobna da upravlja javnim resursima.

Tidi je ukazala na to da Srbija gubi više od 400 miliona evra na godišnjem nivou zbog nepravilnosti u javnim nabavkama.

Ona je podsetila na to da je OEBS od 2002. godine sarađivao sa Vladom Srbije kako bi izgradio kapacitete za borbu protiv korupcije u javnim nabavkama, i da je studija koja se danas predstavlja jedan od elemenata te pomoći.

Izvor: Press služba Vlade Republike Srbije, 7.11.2012.