Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

VLADA SRBIJE TRAŽI OD KINESKE VLADE I EKSIM BANKE KREDIT OD 1,8 MILIJARDI DOLARA


Ministar finansija Mlađan Dinkić rekao je da je Vlada Srbije zamolila kinesku vladu i njenu Eksim banku da Srbiji odobre povoljan kredit od 1,8 milijardi dolara za izgradnju tri deonice auto-puta: od Beograda do Ljiga, od Pojata do Požege i od Novog Sada ka Rumi, Šapcu i Loznici i izgradnju novih kapaciteta u Termoelektrani "Kostolac".

"Naša ideja je, imajući u vidu uspeh projekata mosta Zemun–Borča i prve faze revitalizacije TE 'Kostolac', da idemo u nove investicije vredne 1,8 milijardi dolara", rekao je Dinkić.

Te investicije bi, ukoliko Eksim banka pod preferencijalnim uslovima odobri kredit našoj zemlji, bile realizovane u mandatu ove vlade, naveo je Dinkić posle sastanka u Vladi Srbije sa delegacijom kineske vlade.

Ministar je najavio da bi početkom iduće godine trebalo da budu potpisani sporazumi, koji će omogućiti početak radova na izgradnji auto-puteva.

Kako je ministar naveo, do sastanka mešovitih međuvladinih komisija za trgovinu i ekonomsku saradnju Srbije i Kine, u prvom kvartalu naredne godine bili bi pripremljeni ugovori sa Eksim bankom i izvođački ugovori tako da bi radovi trebalo da počnu na proleće iduće godine.

Radovi na izgradnji u Termoelektrani "Kostolac" trebalo bi da počnu 2014. godine.

Ministar ekonomije istakao je da je bilo reči i o drugim projektima u oblasti energetike i izrazili poseban interes da neka od vodećih kineskih kompanija pristupi izgradnji Hidrocentrale "Đerdap 3" po modelu javno-privatnih partnerstava.

Ministar je dodao da je zamenik kineskog ministra izrazio interesovanje i za investicije u prerađivačku industriju i da je bilo reči o dva modela,

prvi je osnivanje ekonomsko-tehnoloških slobodnih carinskih zona na nekoliko lokacija gde bi kineske kompanije proizvodile i zapošljavale srpske radnike.

drugi model jeste stvaranje zajedničkog investicionog fonda koji bi sa 85 do 90 odsto finansirali kineski partneri, a ostatak srpske banke, i koji bi ulagao u kapital kompanija, tako da bi kineske i srpske kompanije zajednički investirale u različite industrijske sektore u Srbiji, rekao je Dinkić.

 

 

Izvor: