Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

VIŠE TUŽILAŠTVO U BEOGRADU PODIGLO OPTUŽNICU PROTIV 17 OSUMNJIČENIH ZA POTKRADANJE GORIVA NA NIS-OVIM PUMPAMA


Više tužilaštvo u Beogradu podiglo je optužnicu protiv 17 osumnjičenih za potkradanje goriva na NIS-ovim pumpama među kojima je i bivši zaposleni u Ministarstvu za regionalni razvoj V.J.

Optužnica je podneta Višem sudu u Beogradu 30. oktobra na dalje postupanje, objavljeno je na sajtu Portala sudova Srbije.

Sumnja se da su optuženi od 2007. do hapšenja u policijskoj akciji "pištolj" novembra 2010. godine pribavili protivpravnu imovinsku korist od preko dva miliona evra (oko 250 miliona dinara).

Od 22 tada uhapšenih na optužnici se našlo njih 17.

Sumnja se da su oni od početka 2007. godine u nameri pribavljanja protivpravne imovinske koristi izvršili krivična dela zloupotreba službenog položaja i računarska prevara.

Osumnjičeni se terete da su na 15-ak benzinskih stanica NIS-a vršili nezakonito baždarenje protoka pumpnih automata i tako "napravili" oko 1,8 miliona litara viška tečnih naftnih derivata, koje su zamenom računske jedinice aparata za točenje prisvajali.

Višak goriva nastao ''podešenim'' protokom, prodavali su krajnjim potrošačima bez evidentiranja na registratoru - totalizatoru računske jedinice pumpnog aparata, kao i na fiskalnoj kasi.

Policija je prilikom hapšenja, kako je tada saopšteno, od osumnjičenih privremeno oduzela više od 100.000 evra i pola miliona dinara, više skupocenih automobila, devizne knjižice i ugovore o kupoprodaji nepokretnosti.

Od osumnjičenih je oduzeto oružje u nelegalnom posedu, 11 paketića biljne mase nalik na opojnu drogu heroin, hartije od vrednosti, žigove i plombe za pečaćenje pumpnih automata i rezervne delove pumpnih automata.

Izvor: Tanjug