Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

MILIJARDA I 755 MILIONA EURA ZA IZGRADNJU SOLARNOG PARKA


Kompanija "Sekjurum ekviti partners internešenal", koja je sa Vladom krajem oktobra potpisala Ugovor, ulaže milijardu i 755 miliona eura u izgradnju solarnog parka.

Prema najavama, Srbija će uz solarni park dobiti i tri nove fabrike.

U Srbiji se može dobro zaraditi i od sunca, jer je ovde zračenje čak 40 odsto veće od Centralnoevropskog proseka. To je uz kvalfikovanu radnu snagu i ažurnost državnih institucija, investitoru bio, kako kaže, glavni motiv da u našoj zemlji gradi solarni park snage 1.000 megavata. Otud i simbolični naziv projekta - JEDAN GIGA.

"Mi smo sa Vladom Srbije potpisali krovni sporazum, pravno obavezujući među stranama koji definiše detalje i rokove vezane za realizaciju projekta. Planiramo da do aprila sledeće godine dobijemo sve neophodne dozvole vezane za izgradnju i krenemo u fizičku realizaciju", kaže direktor "Sekjurum ekviti partners internešenal" Ivan Matejak.

Investitor se obavezao da će projekat završiti do 2015 godine. Solarni park prostiraće se na 3.000 hektara. I Vlada i investitor tvrde da će se koristiti isključivo nepoljoprivredno, zapušteno zemljište.

Od te investicije godišnje se očekuje 28 miliona evra prihoda, samo od poreza. Ministarka energetike Zorana Mihajlović ističe višestuki ekonomski značaj tog projekta.

"Nije u pitanju samo solarni park nego su u pitanju i kompanije koje će biti napravljene za proizvodnju kako solarnih panela tako i kompanije koje će se zapravo baviti proizvodnjom električne energije i solarne elektrane. Tri kompanije koje će biti napravljene zaposliće negde oko 700, 800 ljudi", rekla je Mihajlovićeva.

Podsticajne tarife za solarnu energiju su 23 evrocenta za kilovat, ali država neće imati te troškove.

Direktor Ivan matejak kaže da od Srbije za realizaciju te investicije ne traže ni jedan vid posticajnih mera što je danas tendencija u obnovljivim izvorima energije.

Firma "Sekjurum ekviti parters internešenal" registrovana je na Malti, a sedište je u Americi. Izvođač radova je "MX group", koja radi po tehnologiji trećeg proizvođača solarnanih panela u Evropi

Izvor: B92, RTS