Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

DEVIZNA ŠTEDNJA GRAĐANA PREMAŠILA OSAM MILIJARDI EVRA


Devizna štednja građana je početkom novembra premašila osam milijardi evra, pokazuju preliminarni podaci Narodne banke Srbije.

Uprkos negativnoj izloženosti pojedinih banaka u medijima i izrazito nepovoljnom predstavljanju aktivnosti u prevazilaženju njihovih problema, devizna štednja je u ovoj godini povećana za oko 400 miliona evra. Devizna štednja beleži stalan rast i pored umerene konkurencije banaka u pogledu kamatnih stopa, što je uočeno i povodom Svetskog dana štednje. Kontinuiran rast devizne štednje potvrđuje da poverenje građana u bankarski sektor u Srbiji ne samo da nije narušeno nego da se i dalje povećava. Očigledno je da, u odnosu na visinu kamatnih stopa, štediše prednost daju stabilnosti finansijskog sistema i bankarskog sektora.

S rastom domaćih izvora finansiranja banaka kao što su dinarska i devizna štednja građana smanjuje se izloženost banaka nepovoljnim tržišnim kretanjima u inostranstvu i povećava finansijska stabilnost domaćeg bankarskog sektora, ocenjuje Narodna banka Srbije.

Izvor: Press služba Narodne banke Srbije, 7.11.2012.