Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

ZAKON O JAVNIM NABAVKAMA: DO KRAJA GODINE CENTRALIZOVANE NABAVKE


Ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović izjavila je da je osnovni nedostatak u procesu nabavke medicinske opreme po novom Zakonu o javnim nabavkama nesnalaženje menadžmenta, dodajući da će ovaj problem biti umanjen primenom centralizovanog snabdevanja koje će startovati krajem godine.

Ona je nakon tribine održane u Regionalnoj privrednoj komori u Subotici, posvećenoj odnosu ekonomije i zdravstva, izjavila novinarima da zdravstvene ustanove u susret centralizovanim javnim nabavkama moraju biti "neuporedivo brže", odnosno da se moraju udruživati kako bi nabavljali potrebna sredstva za veći broj institucija.

Ona je navela primer jedne manje apoteke u Vojvodini koju je danas posetila, za koju je ocenila da ima jako loš asortiman lekova, a gde su joj na pitanje zašto je to tako odgovorili da se "nisu snašli u primeni Zakona o javnim nabavkama".

"Ja verujem da se mali subjekti teško snalaze. Moraju se udruživati za njihov račun, nabavke mora praviti onaj ko već ima razrađene šeme. Neki direktori se ne snalaze dobro u skladu sa potrebom da primene Zakon o javnim nabavkama, a moraju ga primeniti", rekla je Đukić Dejanović.

Ona je istakla da je u celoj problematici isključivi nedostatak nesnalaženje menadžmenta, odnosno rukovodstva.

"Procedure su takve kakve su, za te procedure znamo duže od godinu dana i mogli smo se za to pripremiti. Uverena sam da će kod centralizovanog snabdevanja koje počinje krajem ove godine, a važiće za period od 1. januara, ovaj problem biti minimalizovan", rekla je Đukić - Dejanović.

Izvor: Tanjug, 7.10.2013.