Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

PREDLOG ZAKONA O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O VISOKOM OBRAZOVANJU: USLOVI UPISA NOVE AKADEMSKE GODINE NEPROMENJENI


Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u Vladi Republike Srbije Tomislav Jovanović izjavio je da će izmene Zakona o visokom obrazovanju omogućiti studentima nesmetan početak školske godine tako što će uslovi za upis nove akademske godine ostati nepromenjeni.

Jovanović je prilikom predstavljanja Predloga zakona o izmenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju u Skupštini Srbije istakao da izmene predviđaju da u školskoj 2013/2014. godini bude šest ispitnih rokova, čime se stvaraju uslovi za povećanje efikasnosti i efektivnosti studiranja.

Ministar je naveo da će pomenutim izmenama biti omogućeno da studenti koji su u školskoj 2012/2013. godini ostvarili najmanje 48 ESPB bodova mogu da u školskoj 2013/2014. godini budu finansirani iz budžeta.

On je podsetio na to da je važeći Zakon, koji je usvojen 2005. godine, predvideo da uslov za upis naredne godine studija, prema evropskim standardima, bude 60 bodova, dok je uredbama iz godine u godinu studentima omogućavano da studije nastave pod lakšim uslovima.

Jovanović je rekao da su studentske organizacije Srbije, u saradnji sa Konferencijom univerziteta Srbije (KONUS), početkom septembra uputile zahtev resornom minstarstvu za izmenu zakonskog akta kojim se dozvoljava da studenti i ove godine upišu narednu školsku godinu sa 48 ostvarenih bodova, kao i u prethodnoj školskoj godini.

Prema njegovim rečima, predloženim izmenama omogućeno je i osnivanje Akademije za nacionalnu bezbednost, kao visokoškolske ustanove za studijske programe za potrebe nacionalne bezbednosti.

Izvor: Press služba Vlade Republike Srbije, 7.10.2013.