Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

RASPRAVA PO HITNOM POSTUPKU O IZMENAMA ZAKONA O VISOKOM OBRAZOVANJU


Probleme u obrazovanju trebalo bi sistemski rešiti, poručuju iz opozicije. O izmenama Zakona glasaće se u sredu.

Ministar prosvete Tomislav Jovanović pozvao je poslanike da učine uslugu studentima i usvajanjem izmena Zakona o visokom obrazovanju omoguće "armiji studenata" da nastavi školovanje, tako što će uslovi upisa nove akademske godine ostati nepromenjeni.

Ministar je, obrazlažući predlog izmena Zakona, podsetio da je zajednički predlog studentskih organizacija i univerzitetske zajednice da uslov za upis naredne godine studija o trošku budžeta ostane isti kao prošle godine - 48 osvojenih bodova.

Jovanović je ukazao i na to da je zakon iz 2005. predvideo da uslov za upis naredne godine studija, prema evropskim standardima, bude 60 bodova.

Uredbama je iz godine u godinu omogućavano studentima da studije nastave pod lakšim uslovima, a prošle godine izmenama Zakona utvrđen je prag od 50 bodova.

"Mislim da ćemo zajedničkim naporima uskoro dostići ne 50, već taj prag od famoznih 60 bodova, sada famoznih, a mislim dostižnih", kazao je ministar.

Jovanović je najavio da će Vlada Srbije učiniti sve da se obezbede sredstva za nastavak učešća srpskih đaka u PISA testiranju.

"Kao dugogodišnji prosvetni radnik svestan sam važnosti PISA testova i učinićemo sve da obezbedimo sredstva za to", rekao je Jovanović.

Većina poslanika opozicije najavila je podršku izmenama Zakona o visokom obrazovanju, kako bi pomogli studentima da upišu narednu godinu sa 48 bodova, ali su ukazali da to nije trajno rešenje i da bi probleme u obrazovanju trebalo sistemski rešiti.

U Parlamentu je kritikovano to što je izmenama Zakona o visokom obrazovanju, omogućeno i osnivanje Akademije za nacionalnu bezbednost

Izvor: Tanjug