Paragraf besplatno • Besplatni propisi • Besplatni obrasci • Aktuelni statistički podaci • Paragraf sertifikat
• Kalendar poreskih obaveza • Državni i ostali praznici - neradni dani • Registar službenih glasila • 100 pitanja 100 odgovoraSRBIJA MORA DA IMA PO NEKOLIKO JAKIH KOMPANIJA U RAZLIČITIM PRIVREDNIM GRANAMA


Energoprojekt, koji je jedan od oslonaca gradjevinske, ali i domaće privrede uopšte, trenutno je angažovan na poslovima u zemlji i inostranstvu u ukupnoj vrednosti od 279 miliona evra, za prvih šest meseci ove godine je ugovorio radove za još 80 miliona evra, a tokom trećeg kvartala dodatnih 60 miliona evra.

U izgledu je

Milovanović je izneo da Energoprojekt ima plan da u 2012. ostvari oko 249 miliona evra prihoda, a samo u prvih šest meseci je od planiranih 112 miliona, realizovao poslove u vrednosti od oko 127 miliona evra ili 14 odsto više od plana, dok je polugodišnji profit prebačen za 19 odsto u odnosu na planirano.
Energoprojekt je privatna kompanija, u kojoj država poseduje 33,5 odsto akcija i možda je na duži rok neodrživo da država bude akcionar u firmi kakva je Energoprojekt, smatra Milovanović.


"No, imajući u vidu da u Srbiji tranzicija nije završen proces i da smo suočeni sa teškim ekonomskim uslovima života i rada, da predstoje znacajna investiciona ulaganja u razlicite infrastrukturne sisteme, sigurno je da je našoj državi potreban motor u vidu nekih velikih firmi", smatra Milovanović.

Po Milovanoviću, mala i srednja preduzeća će se uz velike kompanije razvijati mnogo intezivnije i stabilije. Na taj nacin mogao bi da bude obnovljen i resurs domacih firmi koje bi mogle da nastupaju i u inostranstvu, bilo da izvoze robu ili usluge, rekao je generalni direktor.
"U srpskoj energetci i gradjevinarstvu, na prvom mestu, ali i drugim inženjerskim poduhvatima, Energoprojekt sigurno može se ubroji u oslonce države kroz svoju 61 godinu dugu istoriju. Tu misiju koju je Energoprojekt zapoceo u domovini, proširio je na druge zemlje i do odrzao vazne pozicije u izgradnje infrastrukture lje na raznim kontinentima, istovremeno razvijajući ukupne bilateralne odnose svoje zemlje sa prijateljskim zemljama u kojima je radio i u kojima radi", rekao je Milovanović.

Sa godišnjim prihodima od oko 250 miliona evra, Energoprojekt u Srbiju, po osnovu poslovanja u inostranstvu koje čini 60 odsto ukupnih prihoda, unese izmedju 35 i 40 miliona evra.


Kada se tome doda da kompanija redovno plaća zarade svojim zaposlenima, PDV, takse i doprinose, to je još 15 do 16 miliona evra godišnje, tako da je to ukupno izmedju 50 i 60 miliona evra kojima kompanija doprinosi ekonomiji Srbije ili uplaćuje u republički budžet, naveo je Milovanović.


Milovanović je rekao da je Energoprojekt prošle nedelje potpisao ugovor u Rusiji, u vrednosti od 43 miliona dolara za izgradnju Gaspromove poslovne zgrade u gradu Uhta i ugovor za rekonstrukciju ulica u Kampali u Ugandi u vrednosti od 7,3 miliona dolara.


Sa firmom Azvirt iz Azerbejdžena potpisan je protokol za izgradnju najdužeg tunela na trasi Koridora 11 u Srbiji, u vrednosti od 41 milion evra i čekaju se odgovarajuće saglasnosti organa Republike Srbije da taj protokol bude valorizovan kao ugovor i da krenu radovi, kazao je Milovanović.


Energoprojekt je u Nigeriji sklopio ugovor sa Nemačkom firmom Birfinger Berger za izgradnju fudbalskog stadiona na kojem Energoprojekt izvodi elektro i mašinske radove u vrednosti od 12 miliona evra.


Milovanović je obelodanio da će Energoprojekt uskoro objaviti informacije o sklapanju dva nova ugovora: jedan se odnosi na hidroenergetski projekat u Peruu, a drugi na hidrocentralu "Cjevna 3", u ukupnoj vrednosti od šest miliona evra.


U Alžiru je Energoprojekt već sklopio ugovore vredne preko 16 miliona evra za konsultantske i projektanske usluge na hidrotehničkim postrojenjima i nastavlja da nudi i ugovara nove poslove.

"Što više miliona evra ugovorenog posla u inostranstvu, znači veći broj angažovanih radnika Energoprojekta da radi na tim projektima i veće iznose uplata njihovih zarada na račune u bankama u Srbiji, i potencijalno rast izvoza roba i usluga iz Srbije koje su konkurentne na stranim tržištima", zaključio je Milovanović.


Danas Energorojekt stalno zapošljava 2.400 radnika, od čega je 400 do 700 angažovano u inostranstvu, a kada se dodaju zaposleni kod kooperanata i podizvodjača na četiri kontinenta, u lancu poslova Energoprojekta u zemlji i inostranstvu se upošljava blizu 10.000 ljudi.

U ENERGOPROJEKTU SE ŽALE  NA MOBING

Udruženje malih akcionara Energoprojekta zatražilo je da država zaštiti njihova prava navodeći da poslovodstvo krši njihova prava, kao i da su izloženi mobingu.

Udruženje malih akcionara najveće srpske građevinske kompanije se otvorenim pismom obratilo nadležnim državnim organima, kao i premijeru Srbije Ivici Dačiću, resornim ministrima Mlađanu Dinkiću Velimiru Iliću , Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP), tužilaštvu i zaštiniku prava građana Saši Jankoviću.

Aktuelno poslovodstvo kompanije, kako je navedeno u pismu, sprovodi mobing tako što vrši pritisak na zaposlene akcionare pred predstojeću skupštinu.

"U Energoprojektu se krše njihova osnovna ljudska prava i slobode, pravo na slobodno izražavanje i pravo na slobodno udruživanje akcionara", saopštilo je udruženje.

Generalni direktor kompanije Vladimir Milovanović je, kako je navedeno, uputio juče elektronsku poruku zaposlenima u kome ih poziva na "mobilizaciju" i nalaže "kako treba da glasaju u odsustvu".

Udruženje traži regovanje države u vezi sa naredbom da se "mobilišu" zaposleni u firmama iz sastava kompanije, a koji su akcionari Energoprojekt holdinga, sa nalogom i kako da glasaju, u cilju da budu očuvani interesi aktuelnog rukovodstva za koje se sumnja da je sačinilo neverodostojne finansijske izveštaje.

Mali akcionari traže da se omogući utvrđivanje stvarnog finansijskog stanja i stane na put bezakonju i malverzacijama koje u prethodne tri godine razjedaju tu kompaniju.

 

Izvor: Tanjug, B92