Paragraf besplatno • Besplatni propisi • Besplatni obrasci • Aktuelni statistički podaci • Paragraf sertifikat
• Kalendar poreskih obaveza • Državni i ostali praznici - neradni dani • Registar službenih glasila • 100 pitanja 100 odgovoraSRPSKI PRIVREDNICI OSTVARILI USPEŠNE KONTAKTE U ITALIJI


Narodni poslanik Dragan Marković Palma izjavio je da je trodenevna poseta Italiji 126 privrednika, među kojima je bilo i devet predsednika opština i gradonačelnika, bila uspešna i da konkretne rezultate očekuje već za dve nedelje.

"Imali smo sastanke sa preko 50 biznismena iz Italije, regije Lombardija i drugog po veličini grada u Italiji Milana, nekoliko naših privrednika i predsednici opština dogovorili su poslove čije konkretizacija treba da usledi narednih dana i meseci", rekao je Marković  na aerodromu "Nikola Tesla" u Beogradu, prilikom povratka delegacije iz Italije.

Rekli smo italijanskim investitorima da je Srbija, trenutno najpovoljnija za ulaganje, jedina je država u Evropi koja daje do 10.000 evra po zaposlenom radniku, i postoji politička stabilnost u zemlji, istakao je Marković koji je bio na čelu srpske političko-privredne delegacije.

On je dodao da italijanske kompanije sve više dislociraju svoje fabrike u druge zemlje zbog visokih poreza jer je Italija jedna od prvih zemalja Evrope koja ima privredni deficit i država im udara razne poreze.

"Ono što je ohrabrilo investitore iz Italije je vest da je naša država, prošlog petka, uplatila svoju obavezu u iznosu većem od dva miliona evra "Andrei Confezioni", što im je dalo postreka da investiraju u Srbiju, jer je Srbija ozbiljna i odgovorna država koja izmiruje svoje obaveze", rekao je Marković.

Marković je ocenio da je tehnologija u srpskim firmama zastarela i pozvao lokalne vlasti da se založe da se tehnologija obnovi kako bi naše firme mogle da konkurišu i pariraju na tržištu Evrope i sveta. Srpska političko-privredna delegacija boravila je u Italiji od 3. oktobra a prvog dana u radu sastanku privrednika dve države u Vili Ponte, učestovala je i ambasador Srbije u Rimu Ana Hrustanović, a celo vreme sa srpskim privrednicima bila je pomoćnik ministra za finansije i privredu Jelena Spasić i prestavnici konzulata Srbije u Milanu.

Srpska delegacija je posetile pet firmi, razgovarala sa rukovodstvom i upoznala se sa procesima proizvopdnje, a u petak je posetila i međunarodne sajmove u Milanu "Softic" i "Bimu" - sajmove industrijske opreme i automatizacije.

Izvor: Tanjug