Paragraf besplatno • Besplatni propisi • Besplatni obrasci • Aktuelni statistički podaci • Paragraf sertifikat
• Kalendar poreskih obaveza • Državni i ostali praznici - neradni dani • Registar službenih glasila • 100 pitanja 100 odgovoraJUŽNOKOREJSKA "JURA" INVESTIRALA DO SADA U SRBIJI 60 MILIONA EVRA


Direktor Nam je za rekao Tanjug da će "Jura", koja je od 2010. zaposlila skoro 5.000 radnika u Srbiji, ove godine realizovati izvoz vredan ukupno 122 miliona evra.

U tri "Jurine" fabrike u Rači, Nišu i Leskovcu biće, prema Namu, realizovan izvoz od oko 100 miliona evra, a u drugoj fabrici u Nišu "Šinvon", koja je zasebna kompanija ali u okviru korporacije, još oko 22 miliona evra.

"Jura" se bavi proizvodnjom elektro-instalacija za južnokorejske automobile marke "Kija" i "Hjundai".

Do kraja ove godine, prema Namu, biće gotovi trogodišnju planovi za dalje investicije u Evropi i tada će se znati da li će "Jura" možda graditi još neku fabriku u Srbiji.

"Veoma smo zadovoljni poslovanjem u Srbiji, gde imamo četiri fabrike, u Leskovcu je najmlađa fabrika otvorena u januaru ove godine, sve ostale fabrike rade punim kapacitetom", kazao je Nam dodajući da su zadovoljni saradnjom na tim projektima sa Vladom Srbije i lokalnim samoupravama.

Nam je kazao da je "Jura" u Srbiji poslovala tokom 2011. sa gubitkom zbog mnogih troškova za opremanje fabrika, ali da će ove godine ostvariti mali profit u svim fabrikama.

Nam je naveo da je za vrstu posla u Srbiji, potrebno dosta radnika i da prilikom zapošljavanja nisu tražili neke posebne kvalifikacije već vredne ljude koji žele da rade.

Pri zapošljavanju viših službenika, kako je rekao, traže se određena znanja i iskustva i "Jura" u Srbiji ima oko 180 takvih radnika.

Kompanija je u Srbiji počela sa radom u maju 2010. u renoviranim prostorijama i proizvodnoj hali u Rači Kragujevačkoj i usled brzog razvoja, dobrih uslova na tržištu i povećanja broja narudžbina, pogon se veoma brzo proširio na još dve lokacije u Nišu i Leskovcu.

Na tim lokacijama su izgrađene dve nove fabrike na površini većoj od 25.000 metara kvadratnih.

"Jura" u Rači trenutno zapošljava 1.303 radnika, u Nišu 1.857, Leskovcu 1.365 i u "Šinvonu" u Nišu 377 radnika.

Kompanija "Jura korporejšn" je južnokorejska kompanija osnovana 1992. i sada učestvuje sa više od 60 odsto u ukupnoj proizvodnji instalacija za brendove "Kija" i "Hjundai".

Tome najviše doprinosi činjenica da "Jura" ogroman trud ulaže u najsavremeniji razvojni centar za razvoj i testiranje u Južnoj Koreji i u ocenu bezbednosti.

"Jura" ima 32 fabrike u Koreji i inostranstvu, u Narodnoj Republici Kini, Slovačkoj, Češkoj, Rusiji, Vijetnamu i u Srbiji.

"Jura" korporacija se bavi proizvodnjom elektronskih komponenti za automobilsku industriju, pre svega kablovskih instalacija i njihovih komponenti, ali i automobilskih svećica, kalema i njihovih kablova.

Podeljena je u tri divizije - "Jura harnes" za proizvodnju kablovskih instalacija, "Jura eltek" za kablove i komponente instalacija, "Jura tek" za svećice i kalemove.

Od te tri divizije najveća je "Jura harnes" i upravo ona ima fabrike u Srbiji. Južna Koreja je četvrta po veličini ekonomija Azije, posle NR Kine, Japana i Indije, 15. u svetu, kao i sedmi izvoznik.

Automobilska industrija u Južnoj Koreji je sada peta po veličini u svetu, a šesti je po obimu izvoznik na međunarodna tržišta.

Udruženje južnokorejskih proizvođača automobila je procenilo da su izvoz automobila i delova za vozila dostigli vrednost od 25 milijardi, odnosno 12,1 milijarde dolara u prvih šest meseci 2011.

Izvoz automobila iz Južne Koreje je u prvoj polovini ove godine povećan za 15,7 odsto u odnosu na isti period 2011, što je najveći rast među svim industrijama u toj zemlji na istoku Azije.

Izvor: Tanjug