Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

U PLANU USVAJANJE IZMENA I DOPUNA ZAKONA O ZAŠTITI PRIRODE, ZAKONA O ZAŠTITI PRIRODNE SREDINE, ZAKONA O UPRAVLJANJU OTPADOM, ZAKONA O HEMIKALIJAMA I ZAKONA O BIOCIDNIM PROIZVODIMA


Ministar energetike, razvoja i zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Zorana Mihajlović najavila je da će zadatak tog ministarstva u narednih godinu dana biti zaključivanje predugovora i ugovora za nove energetske objekte i završetak reformi javnih preduzeća.

Mihajlović je na konferenciji za novinare, koja je održana povodom godinu dana rada ministarstva na čijem je čelu, navela da su za svaki planirani projekat formirani timovi u Ministarstvu.

Projekti su, kako je podsetila, Termoelektrana-toplana Novi Sad, Termoelektrana (TE) Štavalj, TE Despotovac, Hidroelektrana (HE) Bistrica i HE Đerdap 3.

Ona je objasnila da je plan da do 1. novembra ove godine budu potpisani ugovori za TE toplanu Novi Sad i predugovori za TE Štavalj i Despotovac, a da do 31. decembra bude potpisan i predugovor za HE Bistrica i Đerdap 3.

Realizacijom ovih projekata Srbija bi dobila 2.200 megavata novih kapaciteta, i investicije u iznosu od 2,5 milijardi evra, istakla je Mihajlović.

Prema njenim rečima, biće utvrđeni i rokovi za završetak reforme javnih preduzeća, pri čemu se procenjuje da dosadašnji i planirani projekti resornog ministarstva donose uštede u stotinama miliona evra, i investicije koje se mere milijardama evra.

Mihajlović je ukazala na to da je u planu i usvajanje izmena i dopuna pet sistemskih zakona iz oblasti životne sredine.

To su Zakon o zaštiti prirode, Zakon o zaštiti prirodne sredine, Zakon o upravljanju otpadom, Zakon o hemikalijama i Zakon o biocidnim proizvodima, precizirala je ona i podsetila na to da je planirano i formiranje budžetskog fonda za energetsku efikasnost.

Mihajlović je najavila i da bi u narednih mesec dana trebalo da bude pripremljen novi tender za dodelu lokacija za gradnju mini-hidroelektrana (HE).

Prema njenim rečima, na tom tenderu trebalo bi da se nađe približno 100 lokacija koje nisu dobile investitore u prvom javnom pozivu, ali i nove lokacije koje prijavljuju lokalne samouprave.

Ona je podsetila na to da je na prvom tenderu, koji je objavljen početkom godine, investitorima bilo ponuđeno 317 lokacija u 17 opština u Srbiji.

Na osnovu tog tendera, kako je dodala, Srbija će dobiti 212 malih hidroelektrana, u kojima se u naredne dve godine očekuje 600 novih radnih mesta.

Izvor: Press služba Vlade Republike Srbije, 7.8.2013.