Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

KRŠENJE ZAKONA O RADIODIFUZIJI, ZAKONA O JAVNOM INFORMISANJU I KODEKSA O PONAŠANJU EMITERA


Savet RRA nije danas doneo odluku o dodeljivanju nacionalne televizijske frekvencije koja je ostala upražnjena gašenjem Televizije Avala, a za koju su konkurisali telvizija Nova i Kopernikus Svet plus 3, već će o tome odlučivati na sednici u petak.

Izvršni direktor RRA Dragan Lukić objasnio je posle sednice, koja je bila zatvorena za javnost, da je Savet tog regulatronog tela završio raspravu, ali da su članovi insistirali na tome da priložena dokumentacija još jednom bude proučena, zbog čega će se o dodeljivanju nacionalne televizijske frekvencije odlučivati na sednici u petak.

  • Savet Republičke radiodifuzne agencije izrekao je danas meru upozorenja televiziji Pink, zbog kršenja Zakona o radiodifuziji, Zakona o javnom informisanju i Kodeksa o ponašanju emitera i zahtevao od te televizije da smesta prestane sa kampanjama protiv bilo koga i korišćenja uvredljivih izraza.

Prethodno je, podsetimo, sednica zakazana za 23. jul odložena zbog nepredviđenog odsustva nekoliko članova tog tela, a prisutni članovi su odlučili da je za donošenje tako važne odluke, kao što je dozvola za nacionalnu frekvenciju, potrebno da budu prisutni svi članovi Saveta.

Prijavu za nacionalnu frekvenciju dostavile su TV "Nova" i TV "Kopernikus Svet plus 3", čije su prijave bile potpune i blagovremene.

Za regionalno pokrivanje konkurisali su TV "Jedinstvo" i "TV NP" iz Novog Pazara, TV "Telemark" iz Čačka, "Moja TV" iz Beograda i "Radio" M iz Knjaževca.

Savet RRA obavio je razgovore sa predstavnicima kandidata, a odluka će biti doneta na osnovu procene poslovnog uspeha kandidata, gledanosti TV stanice, iskustva u oblasti radiodifuzije i pretežne delatnosti, stimulacije razvoja domaće radiodifuzije, garancije stanice doprinosu većem kvalitetu i raznovrsnosti programa.

Vrednovaće se i ponašanje podnosioca prijave, transparentnost vlasničke strukture i porekla kapitala, kao i sprečavanje otvorenog ili prikrivenog nametanja preovlađujućeg uticaja na javno mnenje u oblasti radiodifuzije.

  • Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) najoštrije je protestovalo zbog odluke Saveta Republičke radiodifizne agencije (RRA) da zatvori za javnost današnju sednicu na kojoj se odlučuje o dodeljivanju nacionalne frekvencije koja je ranije oduzeta Televiziji Avala.

NUNS je u saopštenju naveo da je predsednik tog udruženja Vukašin Obradović juče zvanično zatražio da prisustvuje sednici Saveta RRA "zbog izuzetne važnosti tema koje će se naći na dnevnom redu", ali se na početku sednice većina članova Saveta izjasnila da sednica bude zatvorena.

U zahtevu upućenom predsedniku Saveta RRA episkopu Porfiriju (Periću), zameniku predsednika Goranu Karadžiću i ostalim članovima Saveta, Obradović je podsetio "da je članom 32. Zakona o radiodifuziji propisano da je rad Saveta javan" i da samim tim ne postoje nikakve zakonske prepreke da on prisustvuje sednici Saveta.

Obradović je kazao da će "Savet RRA na taj način pokazati da radi i postupa na demokratski i transparentan način, u opštem interesu javnosti".

NUNS podseća da je i Statutom RRA regulisano da su sednice Saveta otvorene za novinare kada se odlučuje o izboru emitera kojima se po raspisanom konkursu odobrava odgovarajuća dozvola, kao i kada se odlučuje o trajnom oduzimanju dozvole.

NUNS traži od RRA da ubuduće sve sednice Saveta budu otvorene za javnost, piše u saopštenju.

Izvor: Tanjug