Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

NOVI ZAKON O JAVNIM NABAVKAMA NEPRIMENJIV ZA BIBLIOTEČKU DELATNOST


Novi Zakon o javnim nabavkama, kojim su obuhvaćene i biblioteke je gotovo neprimenljiv za ovu vrstu delatnosti. Njegovom doslednom primenom, knjiga se tretira kao i svaka druga roba, što ona svakako nije.

- Prosto je neverovatno da je zakonodavac prevideo činjenicu da nijedan pisac ne sklapa istovremeno ugovor sa tri ili više izdavača koji bi štampali njegovo delo, i da se oni sa istim naslovom i različitim ponudama mogu pojaviti na nekom tenderu koji bi raspisala, na primer, naša biblioteka. Na gubitku su izdavači, ali i biblioteke, a krajnju cenu plaća kupac, jer se knjige, po višim cenama, nabavljaju preko posrednika. Ima nekih najava da će biblioteke biti izuzete od primene ovog zakona, baš kao što je to slučaj sa pozorištima, i mislim da je to jedino rešenje - kažu bibliotekari u pirotskoj biblioteci, i dodaju da su od stupanja na snagu novog zakona, nabavke jednostavno prestale: pošto niko ne želi da se ogreši o zakon, koji je prepreka i nabavci knjiga na raznim sajmovima kada ima popusta, i kad se može pazariti pod povoljnijim uslovima.

Širenje fonda biblioteke "Bora Stanković" u Vranju, kupovinom knjiga putem tendera prilično je ugroženo, smatraju ovdašnji bibliotekari iako, kako kažu, još uvek nisu detaljno upoznati sa procesom sprovođenja javnih nabavki.

- Vezivanje za tendere ili za određene izdavačke kuće moglo bi da stvori puno problema, jer prosto svi izdavači nemaju u ponudi iste naslove, tačnije, naslove koji se traže u biblioteci, a i sam proces sprovođenja javnih nabavki nije baš najjasniji - kaže Vesna Petric, bibliotekar urednik u vranjskoj biblioteci.

Ona podseća da se književni fond biblioteke najviše dopuni na Sajmu knjiga, kada lokalna samouprava izdvoji novac za kupovinu novih naslova.

- Ostaje otvoreno pitanje, kako kupovati knjige na sajmu. Mi koristimo pogodnosti sajamske prodaje i kupujemo knjige tada, jer nam je napovoljnije - objašnjava Petric.

Problem sa nabavkom nekih od naslova, uglavnom beletristike, u vranjskoj biblioteci javlja se zbog nedostatka novca za isplatu starog duga izdavačima, pa je prosto tehnički nemoguće nabaviti nove naslove, uglavnom za potrebe pozajmnog odeljenja, gde u letnjem periodu vlada veliko interesovanje za beletristiku, o čemu govori i spisak najtraženijih naslova u ovom periodu. 

Izvor: V. Ć. - J. S. vecernjenovosti.rs