Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

VLADA VOJVODINE USVOJILA INFORMACIJU O REALIZACIJI PROJEKTA “STRATEŠKO PARTNERSTVO U PODRŠCI PROGRAMU PRIVREDNOG RAZVOJA APV, KAO I IZVEŠTAJ O RADU POKRAJINSKOG FONDA ZA RAZVOJ POLJOPRIVREDE


  • Vlada Vojvodine usvojila je informaciju o realizaciji projekta “Strateško partnerstvo u podršci Programu privrednog razvoja APV za period od 2007. do 2012. godine.

Reč je o zajedničkom razvojnom projektu Vlade Vojvodine i Vlade Austrije, kroz koji je Austrijska razvojana agencija (ADA), investirala 5 miliona evra za podršku šest mera u okviru Privrednog razvoja AP Vojvodine, saopšteno je iz pokrajinske vlade.

Navodi se da je projekat je usmeren, pre svega, na osnaživanje kapaciteta Pokrajine kako bi se unapredio njen društveno-ekonomski položaj i doprinelo efikasnijem uključivanju u procese evropske integracije, ali i na jačanje partnerstva sa austrijskim institucijama za razmenu znanja na instutucionalnom nivou, te za uspostavljanje čvršćih poslovnih veza i trgovinske razmene.

  • Vlada Vojvodine prihvatila je i izveštaj o radu Pokrajinskog fonda za razvoj poljoprivrede za 2012. godinu.

Fond je, kako se dodaje, prošle godine kreditirao i finansijski pomogao 308 aktivnih porodičnih poljoprivrednih gazdinstava, sa oko 300 miliona dinara "čime je povećao konkurentnost i likvidnost domaće poljoprivrede kao i kvalitet obezbeđenja plasmana i proširio kreditnu ponudu novim kreditnom linijom".

"Kreditirani su programi za nabavku sistema za navodnjavanje, podizanje staklenika i plastenika, podizanje višegodišnjih zasada vinove loze, voća i protivgradne mreže i nabavka priključne i pogonske poljoprivredne mehanizacije. Kreditirana je i stočarska proizvodnja: nabavka osnovnog stada u ovčarstvu i kozarstvu, te nabavka pčelinjih rojeva, novih košnica i opreme u pčelarstvu i tov junadi", stoji u saopštenju.

Kako je navedeno, kreditne linije Pokrajinskog fonda za razvoj poljoprivrede usmerene su da amortizuju nedovoljno finansiranje primarne poljoprivredne proizvodnje i individualnih poljoprivrednih proizvođača i delimično kompenzuju nedovoljnu i još uvek skupu kreditnu ponudu bankarskog sektora. Na konkurse, koje je Fond prošle godine raspisao, prijavljivali su se poljoprivrednici iz gotovo cele Vojvodine, odnosno iz 43 od ukupno 45 opština.

Izvor: RTV