Paragraf besplatno • Besplatni propisi • Besplatni obrasci • Aktuelni statistički podaci • Paragraf sertifikat
• Kalendar poreskih obaveza • Državni i ostali praznici - neradni dani • Registar službenih glasila • 100 pitanja 100 odgovoraOD 1. OKTOBRA 2012. GODINE STOPA PDV 20%, POREZA NA DOBIT 15%, A STOPE POREZA NA DOHODAK GRAĐANA I AKCIZE BIĆE POVEĆANE


Savetnik za poreski sistem u ministarstvu finansija Milica Bisić najavila je da će od 1. oktobra biti povećani neki porezi. Bisić je rekla i da će od 1. oktobra četiri poreza u Srbiji biće povećana navodeći: "Gledaćemo da što manje podignemo poreze, ali je to neophodno da bismo smanjili ogroman deficit".

  • Prema njenim rečima, rebalans budžeta za ovu godinu se priprema tokom avgusta da bi bio usvojen u Skupštini u septembru, a Misija MMF je već pozvana da dođe u Srbiju krajem meseca.
  • Bisić je najavila i uvođenje platnih razreda za sve državne službenike, uključujući i zaposlene u agencijama i fondovima, koji sada imaju 20-30 odsto veće plate od ostalih, čime će se postići ujednačavanje zarada, ali i uštede.
  • Kao mere fiskalne konsolidacije, uz povećanje poreza, ona je navela i uvođenje sopstvenih prihoda agencija i fondova u budžet, tako da oni ubuduće budu evidentirani, a njihova potrošnja proverljiva, za šta će biti neophodna izmena Zakona o budžetskom sistemu.

 

Razmatramo četiri zakona - o porezu na dodatu vrednost, na dobit, akcize i porez na dohodak građana. PDV će verovatno biti povećan na 20 odsto, s tim što bi niža stopa ostala osam odsto. Porez na dobit će biti povećan sa 10 na 15 odsto, rekla je Bisić.

Ona je dodala da će biti povećane i akcize i izmenjen porez na dohodak građana, tako da daje više prihoda, ali o detaljima ovih povećanja nije mogla da govori, jer se, kako je istakla, još rade kalkulacije.

 

Kao razlog za podizanje poreza, Bisić je navela nasleđenu ispražnjenu kasu toliko da će deficit na kraju godine biti za 50-100 milijardi veći od planiranog.

"Verujem da su projekcije Fiskalnog saveta o tome da će deficit na kraju godine biti umesto 152 oko 207 milijardi dinara bliske realnom stanju", istakla je Bisić.

Neke stavke budžeta, kaže, potpuno su potrošene u prvoj polovini godine, poput ostalih rashoda u visini od desetak milijardi dinara, a "da se ne zna tačno na šta".

Tvrdi da nije realno očekivati da se nastavi aranžman koji je prekinut u februaru, kao ni da rebalans budžeta za ovu godinu bude usvojen uz aranžman sa MMF.

"Ovoliki nasleđeni deficit se ne može dovesti za tri meseca u red, niti može da se vrati u ranije dogovarani okvir od 4,25 odsto BDP", istakla je Bisić.

Prema njenim rečima, Srbiji treba potpuno nov aranžman sa ovom međunarodnom institucijom, koji će biti moguć tek sa novim budžetom za 2013, dakle krajem godine.

Potrebno je na neki način ograničiti rast plata i penzija, za šta je potreban socijalni dogovor sa sindikatima kako bi te mere bile sprovodive. Bez ograničavanja ili zaustavljanja rasta zarada nema fiskalne ravnoteže, istakla je Milica Bisić.

Izvor: