Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

NAJVEĆE UČEŠĆE U IZVOZU U PRVIH PET MESECI OVE GODINE IMA VOJVODINA I REGION ŠUMADIJE I ZAPADNE SRBIJE


Najveće učešće u izvozu iz Srbije u prvih pet meseci ove godine imali su Vojvodina i region Šumadije i zapadne Srbije sa po 32,8 odsto, dok je najveće učešće u uvozu imao Beogradski region - 42,5 odsto, pokazali su podaci Republičkog zavoda za statistiku (RZS).

U izvozu sledi Beogradski region sa 21,7 odsto, region južne i istočne Srbije - 12,5 odsto, a oko 0,2 odsto izvoza je nerazvrstano po teritorijama.

Najveće učešće u uvozu, posle Beogradskog regiona, imala je Vojvodina - 28,9 odsto, region Šumadije i zapadne Srbije - 19,7 odsto, region južne i istočne Srbije - 8,1 odsto, a oko 0,8 odsto uvoza je nerazvrstano po teritorijama.

Izvoz i uvoz po regionima dat je prema sedištu vlasnika robe u momentu prihvatanja carinske deklaracije. To znači da vlasnici robe, po carinskom zakonu, mogu biti proizvođači, korisnici, izvoznici ili uvoznici robe. Tu činjenicu treba imati u vidu prilikom tumačenja podataka po regionima, naveo je RZS.

Na primer, uvoz nafte i gasa, najvećim delom se obuhvata u regionima Vojvodine i Beograda, a to su energenti za ukupnu teritoriju Srbije.

Prema odsecima Standardne međunarodne trgovinske klasifikacije, u izvozu najveće učešće imala su drumska vozila sa 713,7 miliona dolara, električne mašine i aparati - 417 miliona, obojeni metali - 293,3 miliona, proizvodi od metala - 234,8 miliona i odevni predmeti i pribor za odevanje - 211,7 miliona.

Prvih pet odseka sa najvećim učešćem u uvozu su drumska vozila sa 922,3 miliona dolara, nafta i naftni derivati - 613,3 miliona, prirodni gas - 447,7 miliona, električne mašine i aparati - 330,5 miliona i medicinski i farmaceutski proizvodi - 280,5 miliona.

Odsek nerazvrstana roba, u koji se sada uključuje i roba na carinskom skladištu, ima učešće u ukupnom uvozu 8,3 odsto.

Izvor: RTV