Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

NAJAVLJENI POZITIVNI EFEKTI IZMENE PORESKIH ZAKONA NA RASTEREĆENJE PRIVREDE


Izmene poreskih zakona na dohodak i doprinose rasteretiće privredu za oko 1,7 milijardi dinara godišnje, a povećati prihode Fonda PIO za 15 milijardi dinara do kraja ove godine, izjavila je savetnik ministra finansija za poreski sistem Milica Bisić.

Bisić je rekla da se ti zakoni u skupštini mogu očekivati do kraja meseca, a da njihova primena počne već u junu.

Ona je, na brifingu za novinare u Ministarstu finansija, podsetila da izmene poreza na dohodak predviđaju smanjivanje stope poreza na zarade sa 12 na 10 odsto, povećanje neoporezivog iznosa plate sa sadašnjih 8.776 dinara na 11.000 dinara, kao i podizanje cenzusa za paušalno oporezivanje sa tri na šest miliona dinara.

Izmena poreza na doprinose predviđa povećanje stope doprinosa za obavezno penzijsko osiguranje na teret zaposlenog za dva odsto, odnosno sa 22 na 24 odsto, dodala je Bisić.

Prema njenim rečima, Fond PIO će po tom osnovu imati za oko 26 milijardi dinara veće prihode godišnje, čime se stvaraju pretpostavke za održiv penzioni sistem.

Poljoprivrednici će, kako je objasnila, moći dobrovoljno da izaberu da li će plaćati doprinos za penzijsko osiguranje.

Svako će moći da uplaćuje u skladu sa svojim željama i mogućnostima, što je već duže vreme i njihov zahtev, a u od visine uplata zavisiće i visina penzije koju će paori u budućnosti dobijati od države.

Bisić je podsetila da su pored izmena ta dva zakona, predviđene i izmene poreskih zakona koje se odnose na imovinu, dobit, poreski postupak i administraciju, koje predstavljaju nastavak reforme poreskog sistema Srbije, čiji su osnovni elementi utvrđeni Fiskalnom strategijom usvojenom prošle godine.

Izmenama poreskih zakona biće smanjeni i administrativni troškovi za više od 1,5 milijardi dinara, ali i objedinjeno plaćanje poreza jednim nalogom, što donosi pojednostavljenje poslovanja i uštedu vremena i novca obveznicima. 

Izvor: Tanjug, 7.5.2013.