Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

ODRŽANO JAVNO SLUŠANJE NA TEMU NACRT ZAKONA O JAVNOM INFORMISANJU I MEDIJIMA


U organizaciji Odbora za kulturu i informisanje, u Narodnoj skupštini, održano javno slušanje o Nacrtu zakona o javnom informisanju i medijima koje je otvorila predsednica Odbora za kulturu i informisanje Vesna Marjanović.

Učesnicima javnog slušanja najpre se obratio ministar kulture i informisanja Bratislav Petković koji je naglasio da Nacrt zakona predviđa ostvarivanje javnog interesa, ukidanje direktnog budžetskog finansiranja i uvođenje projektnog finansiranja i dodao da je, nakon četiri održane debate, po prvi put u nacrtu zakona ove vrste definisan pojam medija i javni interes građana.

Pomoćnik ministra kulture i informisanja Dragan Kolarević najavio je da će predlozi Zakona o javnom informisanju i medijima i Zakona o elektronskim medijima biti upućeni Narodnoj skupštini u maju.

Prof.dr Rade Veljanovski sa Fakulteta političkih nauka napomenuo je da je Nacrt zakona usaglašen sa evropskim regulatornim okvirom i istakao da je jedna od njegovih glavnih prednosti mogućnost projektnog finansiranja, pri čemu javna vlast ne utiče na uređivačku koncepciju medija, ali se istovremeno obezbeđuje i ostvarivanje javnog interesa.

Nezavisni ekspert Evropske unije Sandra Bašić Hrvatin upoznala je prisutne sa mišljenjem Evropske komisije o Nacrtu zakona navodeći da su oblasti o kojima se posebno diskutovalo regulisanje rada javnih servisa, državna pomoć kao i pitanje medija u vlasništvu nacionalnih manjina. Posebno je istakla nameru koja se postiže ovim nacrtom zakona, a to je kvalitetno informisanje na svim nivoima, delovanje svih medija pod jednakim pravilima i transparentan način njihovog finansiranja.

Zoran Sekulić predstavio je zajedničke stavove Medijske koalicije i Asocijacije medija, ukazavši, između ostalog, i na potrebu doslednog sprovođenja odredbe po kojoj bi država trebalo da se povuče iz vlasništva nad medijima do 31. decembra 2014.godine.

Pomoćnik pokrajinskog sekretara za kulturu i informisanje i član Radne grupe za izradu Nacrta zakona o javnom informisanju Kalman Kuntić ukazao je na pozitivna rešenja koja predviđa Nacrt zakona, ali je i predočio da je Nacrt diskriminatoran prema organima lokalnih samouprava, zato što se predlaže jedan model finansiranja medija na svim nivoima.

U diskusiji u kojoj su učestvovali narodni poslanici, predstavnici medija i medijskih udruženja, kao i predstavnici međunarodnih organizacija raspravljalo se o pitanju vlasništva nad medijima, poštovanju prava na osnivanje medija nacionalnih manjina, uticaju politike na medije i položaju zaposlenih u medijima. Posebna pažnja učesnika bila je usmerena na raspravu o uticaju koji će Nacrt zakona, ukoliko bude bio usvojen u ovom obliku, imati na rad lokalnih medija, pri čemu su mnogi predstavnici lokalnih medijskih udruženja upozorili da će projekat samostalnog finansiranja medija ugroziti njihov opstanak.

U zaključku javnog slušanja, predsednica Odbora Vesna Marjanović rekla je da je ovu materiju neophodno regulisati stabilnim normativnim i nedovsmislenim kontekstom koji će obezbediti nezavisnost medija i pravo građana na slobodno i tačno informisanje.

Javno slušanje organizovano je uz podršku UNDP-a i Švajcarske agencije za razvoj i saradnju (SDC).

Izvor: Vebsajt Narodne skupštine Republike Srbije, 7.4.2013.