Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

NAJAVLJENO DONOŠENJE ZAKONA O INSPEKCIJSKOM NADZORU


Ministar pravde i državne uprave u Vladi Republike Srbije Nikola Selaković najavio je donošenje Zakona o inspekcijskom nadzoru koji će otkloniti postojeće probleme u toj oblasti i omogućiti efikasnu kontrolu rada i kvaliteta robe i usluga, kao i smanjiti korupciju i sivu ekonomiju.

Selaković je, otvarajući 6. evropski pravno-politički forum "Kako inspekcije mogu zaštititi građane Srbije i ekonomiju", u Domu Narodne skupštine, kao najvažnije prioritete Vlade naveo izgradnju pravne države i institucija koje će obezbediti vladavinu prava, kao i stvaranje što povoljnijeg poslovnog okruženja, u kome će se povećati investicije, a smanjiti nezaposlenost.

On je, takođe, ukazao na to da će uređenje oblasti inspekcijskog nadzora umnogome doprineti ostvarenju pomenutih prioriteta.

Regulisanje tog pitanja, kako je ocenio, osiguraće poslovanje po propisima, omogućiti delotvorniju borbu protiv korupcije i poboljšati regulatornu politiku, jer inspekcije zauzimaju važno mesto u obezbeđivanju poštovanja propisa u različitim oblastima društvenog života.

Ministar je naglasio da će propisivanje jasnih pravila postupka nadzora i utvrđivanje ovlašćenja inspektora i prava i obaveza subjekata nadzora dovesti do smanjenja korupcije.

To je ovde od posebne važnosti jer je reč o službenicima koji na licu mesta obavljaju svoj posao, subjektima koji u očima građana i privrede predstavljaju lice države, dodao je on.

Selaković je istakao da je u tom smislu neophodno uspostaviti i delotvoran sistem kontrole rada inspekcija i pravovremeno i odgovarajuće postupanje po pritužbama.

Prema njegovim rečima, Ministarstvo je svesno ne samo važnosti inspekcijskog nadzora za ostvarenje prioriteta, već i poteškoća koje u ovoj oblasti postoje.

Inspekcijski sistem u Srbiji, kako je ocenio, razuđen je i nedovoljno koordinisan.

On je naveo da postoje 33 inspekcije u okviru 14 ministarstava i više od 1.000 zakona i podzakonskih akata koji uređuju njihov rad.

Nedostatak saradnje, preklapanje i dupliranje delokruga i poslova, kao i česte i dugotrajne kontrole opterećuju rad privrednih subjekata i umanjuju efikasnost nadzora, dodao je ministar.

Selaković je naglasio da je Ministarstvo zbog toga uspostavilo saradnju sa Američkom agencijom za međunarodni razvoj (USAID) i Nemačkom organizacijom za međunarodnu saradnju (GIZ) u postupku izrade Nacrta zakona o inspekcijskom nadzoru.

U izradi ovog dokumenta biće korišćen pilot projekat GIZ-a "Projekat za pravnu reformu u Srbiji", koji podrazumeva primenu najbolje zakonodavne prakse i savremenih regulatornih instrumenata, najavio je on.

Ministar je objasnio da će to omogućiti ne samo stvaranje kvalitetnog zakona, već će generisati i dodatno znanje u oblasti regulatorne reforme u samom ministarstvu.

On je istakao da će budući zakon morati da uredi postupak inspekcijskog nadzora, ovlašćenja inspektora i prava i obaveze subjekata nadzora, zatim koordinaciju među inspekcijama, stvaranje generalnog inspektorata, kako na republičkom, tako i na okružnom nivou, ili pak koordinacionu komisiju sa tim zadatkom.

Zakon, kako je naveo, treba da reguliše povećanje transparentnosti rada inspekcija, smanjenje administrativnih opterećenja privrede, a da se pri tom ne ugrozi bezbednost i kvalitet poslovanja, kao i da se obezbedi da se obavezani subjekti pridržavaju relevantnih propisa u svom radu.

Istovremeno, potrebno je da zakon odgovori i na pitanja kako uspostaviti delotvoran sistem kontrole rada inspekcija, smanjiti korupciju i sivu ekonomiju poboljšanjem inspekcijskog nadzora, i kako povećati kvalitet, dostupnost i predvidivost propisa i time olakšati poslovanje, zaključio je Selaković.

Izvor: Press služba Vlade Republike Srbije, 7.4.2013.