Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

PODRŠKA STARTAP PROJEKTIMA U IT SEKTORU 25.000 EUR


Vlada Srbije odobravaće u drugoj polovini godine do 25.000 evra za podršku početničkim "startap" projektima iz oblasti IT industrije.

"Očekujemo da će u drugoj polovini godine početi realizacije tog programa," rekla je specijalna savetnica u Ministarstvu finansija i privrede Jasna Matić.

Vlada Srbije je 7. marta usvojila Strategiju podrške IT industriji, za dve nedelje će biti doneta i uredba prema kojoj će se dodeljivati ta sredstava, precizirala je Matić.

  • "Oni će moći da dobiju do 25.000 evra, uz uslov da nađu još jednog investitora, koji ima iskustvo i poznavanje tog biznisa, koji će svojom ekspertizom moći da garantuje da postoje šanse za uspeh startap projekta," dodala je Matić.

Ona je ukazala da je konferencija "Startap Stendap, na koji će se međunarodnom investitorskom žiriju predstaviti šest najperspektivnijijih srpskih IT startap projekata, "neka vrsta arene" za sve one koji žele da naprave biznis u informacionim tehnologijama i da nađu investitore za svoje projekte.

Matić je ukazala da je IT sektor u Srbiji prosperitetan i ekspanzivan i da su srpski IT stručnjaci veoma cenjeni u svetu, ali da su različiti segmenti IT biznisa kod nas, za sada, još nedovoljno razvijeni.

Cilj programa podrške Vlade Srbije IT sektoru je olakšavanje početka biznisa, ali i popularizacija IT biznisa i upoznavanje sa tim koliko je studiranje informacionih tehnologija perspektivno i koliko garantuje dobru karijeru, posao i platu, naglasila je Matić.

Nikola Todorović, jedan od četiri osnivača startap firme "Vorentli" (Warrantly), započeo je biznis posredstvom Startap akademije i poručio svojim kolegama da je budućnost u razvoju startap kompanija i da "čim osete da je trenutak da pokrenu svoju IT kompaniju da ne čekaju, već da to odmah urade".

Firma "Vorentli" bavi se formiranjem "onlajn" servisa koji treba da posluže prodavcima da izdaju "onlajn" garancije kupcima, koji tako ne bi morali da čuvaju različite papirne račune i dokumente, objasnio je Todorović i dodao da osnivači kompanije očekuju da uskoro unaprede i razviju taj posao.

Na konferenciji "Startap Stendap" će, tokom dana posle predstavljanja šest najperspektivnijijih srpskih IT projekata, biti proglašen najbolji.


Organizatori Startap akademije očekuju da će od leta, ukoliko obezbede odgovarajuće finansiranje, biti raspisan novi konkurs za drugu generaciju polaznika Akademije, čiji je cilj obuka učesnika, ali i odabir najpersektivnijih projekata iz te oblasti radi razvoja IT biznisa.

Izvor: Tanjug