Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

REPUBLIČKA INSPEKCIJA KRENULA U KONTROLU: RAčUNI ZA KOMUNALNE USLUGE, KOJE PLAćA PRIVREDA I DALJE SU I DO TRI PUTA VEćI U ODNOSU NA GRAđANE, IAKO PO ZAKONU CENA MORA BITI JEDINSTVENA


Ministarstvo građevinarstva i urbanizma započelo je kontrolu lokalnih samouprava. One koje još nisu izjednanačile cene usluga dobiće rok da izmene cenovnike. Nadležni veruju da će taj posao biti završen u roku od tri meseca.

Prvi na udaru Republičke komunalne inspekcije bili su Niš i Vranje.

"Zakon jasno kaže da ne treba da postoji razlika u cenama između različitih kategorija potrošača, osim ako troškovi pružanja usluge nisu zaista veći", objašnjava Aleksandra Damnjanović, pomoćnik ministra građevine i urbanizma.

Zakon, međutim, većina lokalnih samouprava ne poštuje. Cene se razlikuju od jedan i po do čak tri puta. Nedavno je formirana Republička inspekcija i krenula je u kontrolu. Lokalne samouprave će biti najpre opomenute i imaće rok da usklade svoje odluke.

U praksi preduzeća u Srbiji danas plaćaju skuplje isporuku gasa, odnošenje smeća, parkiranje,  i  vodu. Do nedavno su plaćale više i grejanje. Analiza Ministarstva regionalnog razvoja je otkrila da su topli radijatori u firmama do šest puta skuplji nego u porodičnim kućama.

  • Odmah je reagovalo Ministrstvo energetike, pa je uredbom precizirano da privreda grejanje može da plaća najviše 50 odsto skuplje od domaćinstava.

 

"Odnosi cena su različiti od grada do grada, od opštine do opštine", kaže Dragoljub Rajić, direktor Unije poslodavaca.

Isporuka vode za privredu je skuplja od 50, pa do 145 odsto. Firme isporuku gasa plaćaju do čak 412 odsto više od građana. Odnošenje smeća je skuplje od 24 do 327 odsto. Poseban problem je što mnoge firme imaju ugovore o reciklaži sa drugim preduzećima.

Većinu otpada odvoze na reciklažu, a istovremeno plaćaju astronomske iznose za odnošenje smeća koje se zaračunava po metru kvadratnom prostora. Parking prostor je od 50 do 212 odsto skuplji za privredu, kaže Rajić.

Izvor: Novosti