Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

KONKURS ZA SARADNIKE ZA OSNOVNE I PREKRŠAJNE SUDOVE NA LETO


Ministar pravde i državne uprave Nikola Selaković najavio je da će tokom leta biti raspisan još jedan konkurs za izbor sudija i tužilaca na koji će moći da konkurišu i sudijski i tužilački saradnici, bez obzira na to što diplomci Pravosudne akademije (PA) imaju zakonsku prednost prilikom izbora.

"Iako je preporuka Evropske komisije bila da se PA u Strategiji reforme pravosuđa definiše kao jedini način da neko dođe na funkciju sudije ili tužioca, nemoguće je predvideti da ona preko noći postane jedini sistem ulaska i da za ljude koji danas rade kao stručni saradnici ne bude mesta", rekao je Selaković Tanjugu.

  • Ističući da je Ministarstvo počelo izradu Startegije za stručne saradnike, Selaković je naglasio da se moraju stvoriti uslovi da najbolji stručni saradnici dobiju zasluženo mesto u pravosudnom sistemu Srbije.

Kada bude uspostavljena nova šira mreža sudova, Srbiji će, kako je naveo, biti potrebne i nove sudije, pa se tokom leta očekuje još jedan konkurs, gde će saradnici moći da konkurišu za osnovne i prekršajne sudove.

Izbor neće biti proizvoljan, već prema jasnim kriterijumima koje će definisati Visoki savet sudstva (VSS), istakao je ministar.

Ministar je napomenuo da je na poslednjoj sednici VS S konstatovano da će veoma brzo biti raspisan konkurs upravo za sudije prekršajnih sudova.

"U srpskim sudovima i tužilaštvima radi više od 1.700 stručnih saradnika, a među njima ima i onih za koje sudije i tužioci kažu da su bolji od mnogih njihovih kolega. Neki su u pravosudju proveli pet, pa i 10 godina i dobro savladili zanat", dodao je Selaković.

U 2009. mnogi saradnici konkurisali su za funkcije sudija i zamenika tužilaca i, uprkos odličnim rezultatima, nisu prošli, a jedan od razloga je što je izbor bio politički obojen, napomenuo je Selaković i naglasio da je zato Ministarstvo počelo izradu Startegije za stručne saradnike.

Vršilac funkcije predsednika Vrhovnog kasacionog suda koji je u skladu sa tom funkcijom i vršilac funkcije predsednika VSS Dragomir Milojević rekao je Tanjugu da je u toku konkrus za izbor oko 20 sudija i tužilaca.

Na konkurs se, kako je naveo, prijavilo 350 do 400 kandidata, naveo je Milojević i podsetio da, prema zakonu o Pravosudnoj akademiji, diplomci PA imaju prednost prilikom izbora.

On je, međutim, najavio da će kriterijumima i merilima za izbor koje će VS S usvojiti u narednih desetak dana biti propisani uslovi za izbor, prema kojima će moći da budu birani svi koji zaslužuju mesto u pravosudnom sistemu bez obzira na to da li su diplomci PA. 

Izvor: Tanjug