Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

NAREDNE GODINE NOVI ZAKON O VISOKOM OBRAZOVANJU: JEDNOSTAVNIJA NOSTRIFIKACIJA DIPLOMA U SRBIJI


Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u Vladi Republike Srbije Žarko Obradović najavio je da će naredne godine biti donet novi Zakon o visokom obrazovanju, kojim će biti rešen problem nostrifikacije diploma u Srbiji.

Obradović je na javnom slušanju "Nostrifikacija diploma", koje je održano u Skupštini Srbije, istakao da proces nostrifikacije diploma traje predugo, uz ocenu da to ne doprinosi napretku obrazovnog sistema u Srbiji.

Državni sekretar Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Zoran Mašić je, govoreći o izmenama Zakona o visokom obrazovanju, precizirao da će ovo ministarstvo predložiti formiranje tela koje će na transparentan i jednostavan način obavljati nostrifikaciju diploma.

Mašić je istakao da se mora stvoriti adekvatan pravni okvir, što podrazumeva promenu Zakona o visokom obrazovanju ("Sl. glasnik RS", br. 76/2005, 100/2007 - autentično tumačenje, 97/2008, 44/2010 i 93/2012).

Takođe, kako je dodao, potrebno je napraviti suštinsku razliku između nostrifikacije diploma za potrebe nastavka školovanja, ili radi stupanja u radni odnos.

Izvor: Press služba Vlade Republike Srbije, 7.3.2013.