Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

DUGOROČNI DESETOGODIŠNJI UGOVOR ZA ISPORUKE GASA SRBIJI IZ RUSIJE JE POTPISAN I PREDVIĐA DA SRBIJA KUPUJE RUSKI GAS PO CENI OD 399 DOLARA ZA 1.000 KUBIKA


Dugoročni desetogodišnji ugovor za isporuke gasa Srbiji iz Rusije je potpisan i predviđa da Srbija sada kupuje ruski gas po ceni od 399 dolara za 1.000 kubika, izjavio je danas Tanjugu pomoćnik ministra energetike, Petar Stanojević.

Cena gasa za Srbiju bi, međutim, tokom ove godine, trebalo da padne na oko 370 dolara za 1.000 kubika, zbog pojeftinjenja nafte na svetskom tržištu u proteklom periodu za 10 do 12 odsto, na osnovu koje se određuje cena gasa, najavio je Stanojević.

On je precizirao da je Srbijagas prošle nedelje sa predstavnicima Gasproma potpisao taj gasni ugovor.

Stanojević je, tokom skupštinskog Odbora za privredu, koji je usvojio predlog zakona o dugoročnom sporazumu o isporukama gasa Srbiji iz Rusije, naveo da Srbija ima stari dug za gas Rusiji od oko 40 miliona dolara.

Taj dug, nastao od 90-ih godina prošlog veka do 2001. godine, Srbijagas će platiti u dve rate, jednu u ovoj, a drugu u 2014. godini, precizirao je Stanojević i dodao da je deo tog duga od 175 miliona dolara već plaćen Rusiji.

Dugoročni, desetogodišnji, sporazum o isporukama gasa Srbiji iz Rusije omogućiće našoj zemlji da kupuje pet milijardi kubika gasa godišnje, što je 2,5 puta više nego sada, naveo je Stanojević.

On je precizirao da će to omogućiti Srbiji povećanje energetske bezbednosti, pružiti nove razvojne mogućnosti I izgradnju više gasnih elektrana za kombinovanu proizvodnju električne I toplotne energije.

Skupštinski odbor za privredu usvojio je i predlog zakona o energetski efikasnom korišćenju energije i predlog zakona o potvrđivanju sporazuma između Srbije i Ujedinjenih Arapskih Emirata o uzajamnom podsticanju i zaštiti ulaganja.

Usvajanje novog zakona o efikasnom korišćenju energije omogućiće da se identifikuju nabolji i najefikasniji načini za uštedu energije u Srbiji, izjavio je pomoćnik ministra energetike Dejan Trifunović, obrazlažući predlog tog zakona.

On je najavio uvođenje sistema energetskih menadžera koji treba da pomognu preduzećima, lokalnim samoupravama i stanovništvu da uštede energiju.

Lokalne samouprave sa više od 20.000 stanovnika biće obavezne da zaposle energetske menadžere, rekao je on I dodao da će tim zakonom biti obuhvaćeni industrija, usluge, javni sektor, domaćinstva i transport, odnosno proizvodnja, prenos i distribucija energije, kao i proizvođači, uvoznici i prodavci proizvoda koji utiču na potrošnju energije I vlasnici kotlova snage veće 20 kilovata.

On je najavio da je tim zakonom planirano I osnivanje Fonda za unapređenje energetske efikasnosti od 2014. Godine, koji će se finansirati iz budžeta i donacija, a Vlada Srbije će donositi godišnji program finansiranja aktivnosti iz tog fonda.

Cilj tog zakona je povećanje energetske efikasnosti, smanjenje energetske uvozne zavisnosti Srbije, zaštita životne sredine.

Izvor: Tanjug