Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

PROLEĆNO ZASEDANJE PARLAMENTA OBELEŽILA RASPRAVA O MLEKU


  • Poslanik Bojan Đurić još jednom je zatražio održavanje sednice na kojoj bi se razgovaralo o ispravnosti mleka, s obzirom na rezultate koji su stigli iz Holandije, a koji su, naglasio je, vise nego alarmantni.

On je dodao da rezultati analize uzoraka mleka, koji su sinoć stigli iz laboratorije u Holandiji pokazuju kolika je bila politička neodgovornost i bezosećajnost prema građanima Srbije.

"Možete da spakujete u srpskim medijima naslov i lid, ali ne i komentare. Standardi u Srbiji su na silu, na pokvaren način u međuvremenu promenjeni, da preliminarni podaci iz Holandije ne bi pokazali da u uzorcima aflatoksin ide i preko 60 odsto od dozvoljenog nivoa", rekao je Đurić. Prema njegovim rečima, to je pitanje za predsednika parlamenta, ali i za premijera.

  • Na istu temu govorio je i poslanik DS Dušan Milisavljević rekavši da je zdravlje građana Srbije ugroženo, da se ne može lako ta tema zatvoriti i da zato traži smenu ministra poljoprivrede i ostalih ministara koji su na sednici vlade glasali da se podigne doza aflatoksina na o,5 umesto dotadašnjih 0,05.

"Tražimo imena ministara koji su podigli ruku da građani Srbije piju zatrovano mleko sa nivoom aflatoksina od 0,5", rekao je on i dodao da je Srbija postala skladište otrovnog mleka iz celog regiona.

On je vlast upitao šta će raditi sa tim mlekom, da li će ga i dalje držati u rafovima ili će ga uništiti istakavši da je od 48 uzoraka u 33 pronađen viši nivo aflatoksina, a u dva i preko 0,5.

  • Slobodan Samardžić rekao je novinarima da je potrebna rasprava i to ne samo o mleku, nego i o "genetski modifikovanoj hrani".


"Mleko treba da otvori ozbiljnu diskusiju o tome gde smo mi sada na tržištu poljoprivrednih proizvoda u Evropi. Data je inicijativa, prolazi vreme a ne raspravlja se", kazao je Samardžić novinarima u Skupštini.

  • Ministarka energetike Zorana Mihajlović izjavila je da je povećanje energetske efikasnosti u Srbiji jedan od najvažnijih prioriteta u energetskom sektoru, kako bi se smanjio iznos od dve milijarde evra, koliko godišnje izdvajamo za uvoz energenata.

Braneći zakon o efikasnom korišćenju energije, Mihajlović je istakla da se u Srbiji troši mnogo energije, čak dva do tri puta više u odnosu na druge razvijene zemlje, a čak pet do šest puta više u odnosu na zemlje EU.

Povećanje energetske efikasnosti podići će i konkurentnost srpske privrede, rekla je ona i navela da je Akcionim planom o energetskoj efikasnosti predviđeno je da se u Srbiji do 2019. uštedi devet odsto energije od finalne potrošnje.

Poslanička grupa Zajedno za Srbiju zatražila je, tokom skupštinske rasprave, da se građanima daju podsticaji i subvencionisani krediti za povećanje termoizolacije objekata za šta je, kako su naveli, potrebno 1,1 milijarda evra da bi se ostvarile energetske uštede od 30 odsto.

Mihajlović je komentarišući te zahteve, rekla da je zakonom o energetskoj efikasnosti, predviđeno od 2014. godine formiranje Fonda za energetsku efikasnost, a da se ove godine već pripremaju dokumenta za njegovo osnivanje, koji će bit stručno telo, sa jednim računom I neće imati upravni odbor.

Ona je rekla da podržava subvencionisane kredite za energetsku efikasnost i dodala da tek treba da se utvrdi na koji način će se tačno izdvajati sredstva za projekte iz Fonda za energetsku efikasnost i da li će postojati mogućnost kofinansiranja projekata.

Ona je najavila da će ove godine biti raspisani tenderi za nabavku kalorimetara koji će biti ugrađeni u svaku zgradu, kako bi se prešlo na merenje grejanja po utrošku i navela da će toplane od 2015. godine morati da pređu na taj način obračuna računa za grejanje.

Ona je ukazala i da je resorno ministarstvo kompletno pripremilo teren za ulaganje u obnovljive izvore energije i da se očekuje usvajanje Akta o biogorivu koji će predvideti namešavanje od oko 10 odsto biogoriva u derivate.

Izvor: Tanjug