Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

KOMPLETNA MODERNIZACIJA PORESKE UPRAVE: UKINUTI SUVIŠNE PORESKE OBRASCE I UPROSTITI PROCEDURE ZA DOBIJANJE GRAĐEVINSKIH DOZVOLA


Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić najavio je danas kompletnu modernizaciju rada Poreske uprave, kao i ukidanje pet miliona obrazaca u ovoj i narednoj godini.

  • "Slede dve krupne reforme u poboljšanju poslovnog ambijenta - prva je u mojoj nadležnosti i to će biti kompletna modernizacija Poreske uprave - imamo u planu da u ovoj i narednoj godini ukinemo nekih pet miliona obrazaca", rekao je Dinkić.
  • On je za televiziju B92 rekao da je druga stvar "ukidanje nepotrebnih birokratskih procedura za izdavanje građevinskih dozvola".

Upitan može li se očekivati u 2013. godini prodaja javnih preduzeća, kako bi se popunile "rupe u budžetu", Dinkić je odgovorio da ćemo za "ona javna preduzeća koja su nagomilala gubitke, a koja bi mogla biti tržišno uspešna, sigurno pronaći strateške partnere".

"Galenika će prva ići na međunarodni tender, zato što je neoprostivo da u farmaceutskoj industriji neko napravi minus od 175 miliona evra", rekao je on.

Dinkić je izrazio nadu "da ćemo uspeti da nađemo jednog dugoročnog partnera koji će oporaviti Galeniku i vratiti je na puteve stare slave".

Dinkić je naveo i da će novi budžet za 2013. godinu doneti mnogo manje troškove državi i stabilizaciju javnih finansija.

"Naš plan je da pozitivne efekte premestimo na perspektivnu privredu, da se ona pokrene, da preko izvoza donese novu vrednost u zemlju", naveo je on.

Dinkić kaže i da bi "onda te pozitivne efekte preneli i svim ostalima, ali to će biti tek u 2014. godine".

"Dakle ova godina će biti teška, ali očekujemo da će biti prelomna za našu izvoznu privredu", rekao je on.

Dinkić smatra i da će "početak kraja krize biti privredni rast od dva odsto, jednocifrena inflacija i rast izvoza 25 odsto", istakvši da "iako deluje puno mislim da nam je to neophodno"."Mislim da problem u ovoj godini neće biti budžet - to će biti rešeno i to uspešno. Mislim da će najveći problem biti kako da rešimo pomoć privrednicima, da pokrenu proizvodnju, jer tu leži izlazak Srbije iz krize", rekao je on.

Dinkić je najavio i da će neke reforme u javnom sektoru početi ove godine, "pre svega u finansiranju zdravstva".

"Nećemo više da finansiramo gubitaše, nego ćemo pokušati da pronađemo neka rešenja koja su trajna za njih, a da se novac svih građana Srbije ne koristi za pokrivanje nekih dubioza u preduzećima koja za njih nemaju nikakvu perspektivu", rekao je Dinkić.

Izvor: Tanjug