Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

PITANJE POSLANIKA U NARODNOJ SKUPŠTINI RS


Posle pitanja, Skupština RS treba da nastavi raspravu o zakonima iz oblasti zdravstva koji, između ostalog, predviđaju da država preuzme 13,5 milijardi dinara duga koji zdravstvene ustanove imaju prema veledrogerijama.

Poslanik Zoran Ostojić najavio je da će ta stranka pokrenuti inicijativu za smenu ministra pravde zbog učešća na, kako je naveo, nezakonitom skupu ispred parlamenta koji su organizovale ekstremističke organizacije koje "prave spiskove za odstrel".

Ostojić je pitao Vladu Srbije da li će se ograditi od ministra pravde i hoće li vlada da kaže da ne stoji i da ne podržava ekstremističke organizacije koje prave spiskove nepodobnih nevladinih organizacija i medija.

Na njegovo pitanje kako je dopustio da se ispred Skupštine održava javni skup u vreme zasedanja parlamenta kada to nije dozvoljeno, predsednik Skupštine rekao je da nema ovlašćenje da odobri ili zabrani neki skup i da to radi policijska uprava.

Šefica poslaničke grupe Lige socijaldemokrata Vojvodine takođe je kritikovala učešće ministra Selakovića na nedavnom skupu ispred parlamenta i upitala ga da li mu je poznato da je organizacija Obraz zabranjena i pozvala ga da prestane da sarađuje sa ekstremističkim organizacijama.

Ona je navela da dokazane ekstremističke organizacije koje šire mržnju, Pokret Naši i 1389, prave spisak nepoželjnih nevladinih organizacija i medija i da je pitanje trenutka kada će napraviti spisak nepoželjnih građana i početi da rade na tome da spisak nepoželjnih počne da se sprovodi.

"Ministar očigledno ne mari za ovakve aktivnosti. Njega ništa ne sprečava da s njima sarađuje i učestvuje na skupovima koje organizuju. Šta treba da se desi da ove organizacije budu konačno zabranjene, da bude zabranjen njihov rad a ne samo da se brišu iz registra"

Šef poslaničke grupe Aleksandar Jugović zatražio je da vlada obrazuje radno telo koje bi utvrdilo koliko su novca javna preduzeća na osnovu donatorstva i sponzorskih ugovora uplatila sportskim klubovima i koliki je dug sportskih klubova.

Jugović je naveo da nije utvrđena finansijska slika nijednog sportskog kluba, ne zna se ni njihova vlasnička struktura, a pominju se dugovanja prema javnim preduzećima.

Posle pitanja, parlament je nastavio raspravu o zakonima iz oblasti zdravstva.

Poslanici su  završili razmatranje seta finansijskih zakona, među kojima je i zakon o javnim preduzećima, a potom i izmena Zakona o autorskom i srodnim pravima, koji predviđa ukidanje "muzičkog dinara" za zanatlije.

Izvor: Tanjug, RTV