Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

EVROPSKI SUD U STRAZBURU DONEO DEVET NOVIH PRESUDA PROTIV REPUBLIKE SRBIJE


U propalim društvenim firmama čak 82.436 zaposlenih traži dosuđene odštete. Strazbur doneo devet novih presuda protiv Srbije. Ustavni sud obavezao državu da isplati dugovanja

ČAK 82.486 radnika iz bivših društvenih firmi koje su privatizovane ili u stečaju, a kojima nisu isplaćene sve plate i doprinosi,

podnelo je Agenciji za privatizaciju zahteve da ih država obešteti.

Rok za podnošenje dokumentacije istekao je 1. januara, a Agencija je sabrala zahteve i iznose, te izveštaje 27. marta poslala Ministarstvu privrede i finansija i Ministarstvu pravde (Sektoru za zastupanje Srbije pred Evropskim sudom u Strazburu). Od tada se iz države nije oglasio niko.
Radnici, kada se sve sabere, potražuju od države 304.054.000 evra (34.396.813.921,15 dinara) - 126 miliona je procenjena glavnica, 8,3 miliona troškovi sudskog postupka i ostalo kamata. Od onih koji su potraživanja prijavili Agenciji njih 467 je podnelo i predstavku Sudu u Strazburu, a 56.222 je podnelo dokaze o okončanom sudskom postupku u Srbiji, sa nalogom za izvršenje koji nikad nije realizovan.

Međutim, 14.681 prijava nije imala potrebnu prateću dokumentaciju, a 3.563 nije imalo iznos potraživanja, pa je pitanje koliko će oni biti validni.

Država je obavezna da preuzme naknadu oštećenim radnicima na osnovu presude u Strazburu, posle čega je i donela Uredbu o evidentiranju neizmirenih obaveza društvenih preduzeća.

Ustavna žalba postala je poslednji pravni lek kad je u pitanju stečaj društvenih preduzeća, a USS je obavezao državu da isplati i dugovanja preduzeća u restrukturiranju. Ako se Strazbur sa ovim saglasi, ubuduće nijedan radnik neće moći da tuži državu Strazburu, ako ne podnese prvo ustavnu žalbu.

U Ministarstvu pravde kažu da je broj onih koji su se obraćali Strazburu zbog sličnih problema daleko veći. Inicijalno ih je oko 2.000, međutim neki su isplaćeni na osnovu nagodbe. Naime, Strazbur je dostavio Srbiji na izjašnjenje više od hiljadu predstavki radnika.

Tako je tokom 2011. i 2012. doneto oko 500 odluka o nagodbi, a ove godine donete su odluke za 430 radnika. Sve u svemu, više od 700 poravnanja je već isplaćeno ili je u fazi isplate. Samo u januaru Evropski sud je dostavio državi na izjašnjenje oko 1.000 sličnih tužbi radnika i doneo devet presuda.
Prosečno, Evropski sud dodeljuje oko 2.000 evra nematerijalne naknade plus iznos koji po sudskoj presudi svaki radnik potražuje uz kamate. Ako je neko, recimo, dobio 20 odsto potraživanja iz stečajne mase preduzeća, država je dužna da mu nadoknadi ostatak.

Inače, Komitetu ministara Saveta Evrope, koji očekuje od svake države, pa i naše, da dostavi informaciju o tome koje je mere preduzela u vezi sa izvršnim presudama Strazbura, proletos je dostavljena informacija da je Srbija evidentirala sva potraživanja, ali konkretnog plana isplate duga - nema. U opticaju su različiti modeli otplate na rate, pa i model po kom je isplaćena stara devizna štednja, ali konačna odluka nije doneta.

- Imajući u vidu visinu evidentiranih obaveza, odredbe relevantnih propisa, sve bitne činjenice u vezi sa izvršenjima novčanih obaveza Srbije i izvršenjima presuda Evropskog suda za ljudska prava, kao i finansijske kapacitete Srbije,

Ministarstvo privrede priprema predlog akta, koji će biti upućen Vladi na razmatranje i usvajanje - stoji u dopisu koji nam je stigao iz Ministarstva.Nacrt propisa sastaviće međuresorna radna grupa triju ministarstava.

Izvor: Vecernjenovosti.rs V. Crnjanski Spasojevic