Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

ODBOR ZA PITANJA USTAVNO-PRAVNOG POLOŽAJA VOJVODINE USVOJIO PREDLOG PLATFORME O POLAZNIM OSNOVAMA ZA IZRADU ZAKONA O FINANSIRANJU AP VOJVODINE


Predlogom platforme predviđeno je da Vojvodina u skladu sa Ustavom i zakonom treba preko svojih organa da ubira sve vrste poreza i drugih javnih dažbina na svojoj teritoriji, uz učešće i u posrednim porezima, kao što su PDV i akcize.

Kako je obrazloženo, na taj način bi se konačno rešilo pitanje poštovanja odredbe Ustava Srbije o tome da budžet Vojvodine iznosi minimalno sedam odsto budžeta Srbije, što do sada nije bilo poštovano, već je pokrajini svake godine pripadalo manje od ustavnih sedam odsto.

Predlogom platforme predviđa se da sva sredstva prikupljena u pokrajini po osnovu posrednih poreza iznad budžeta Vojvodine pripadaju budžetu Srbije.

Skupština Vojvodine će na zasedanju u petak raspravljati i odlučivati o Predlogu platforme. Ukoliko pokrajinski parlament usvoji Predlog platforme, on će biti upućen republičkim vlastima kao polazna osnova za razgovor i za zajednički rad na pisanju zakona o finansiranju.

Stručnjaci u Odboru - bivši predsednik Ustavnog suda Momčilo Grubač, pravnik Srđan Sikimić i profesor prava Stevan Lilić naglasili su da donošenje zakona o finansiranju Vojvodine kasni pet godina, što predstavnja kršenje Ustava Srbije.

Član odbora iz redova eksperata, profesor Pravnog fakulteta u Novom Sadu Slobodan Orlović rekao je da je želja autora Predloga platforme da obezbede "fiskalni suverenitet" Vojvodine.

Izvor: RTV