Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

PREDLOG NOVOG ZAKONA O ZAŠTITI STANOVNIŠTVA OD ZARAZNIH BOLESTI


Na putu ka EU moramo da usaglasimo i regulativu u oblasti zaštite od zaraznih bolesti. Po novom zakonu i sanitarni inspektori se vraćaju na granične prelaze

Borbu protiv zaraznih bolesti Srbija će pojačati vraćanjem sanitarnih inspektora na sve granične prelaze i uvođenjem još jedne obavezne vakcine - protiv pneumokoknih infekcija, uz 10 postojećih.

Tako je bar predviđeno predlogom novog zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.
Važeći zakon usvojen je 2004. godine, a sada kao zemlja na putu ka EU, moramo da prihvatimo standarde i u zaštiti od zaraznih bolesti.

- Interes EU je da zarazne bolesti budu pod kontrolom, ali mi u ovoj oblasti nismo loši, kontrolišimo ih bolje bar od polovine članica EU - kaže profesor dr Branislav Tiodorović, predsednik radne grupe za izradu zakona. - Ali, moramo u regulativu o zaraznim bolestima da dodamo delove iz evropskih, a prema kriterijumima Svetske zdravstvene organizacije i međunarodnih propisa, pre svega vezano za karantine i vanredne situacije.

Profesor Dragan Delić, direktor Klinike za infektivne i tropske bolesti i predsednik Republičke stručne komisije za zarazne bolesti, kaže da je

na predlog zakona dosad stiglo 800 primedbi, a čekaju se i sugestije iz Evropskog centra za kontrolu infektivnih bolesti, koje bi trebalo da stignu u narednih mesec dana.

Srbija potpuno prihvata međunarodni zdravstveni pravilnik, i u praktičnom smislu smo dužni da pratimo da li nam iz sveta dolaze zarazne bolesti i da li ih mi „izvozimo“ u druge zemlje - objašnjava prof. Tiodorović. - Sada nemamo dobru kontrolu, sanitarni inspektori su neopravdano povučeni sa granica i ponašamo se pasivno. Zato je važno da se sanitarni inspektori vrate na granične prelaze.

Najvažnije je da napravimo dobar zakon, a detalji će biti razrađeni u 12 pravilnika - o imunizaciji, o broju i vrsti vakcina, karantinima.

U Srbiji je regulisana zaštita od 70 infektivnih bolesti, a za predlog novog zakona preuzeli smo evropski spisak sa 52 bolesti i dodali neka infektivna oboljenja koja je važno pratiti na ovom podneblju, kao infektivne dijareje ili hemoragijske groznice poput mišje.

- Dogovoreno je uvođenje pneumokokne vakcine kao obavezne - objašnjava prof. Tiodorović. - Po oceni SZO i Evropskog centra, bili smo lider u regionu u zaštiti od zaraznih bolesti, i sramota je što su sve okolne zemlje ovu vakcinu uvrstile pre nas.

Kakve će biti konsekvence za one koji odbijaju da prime neku od obaveznih vakcina, tek treba da se definiše kroz stručnu raspravu. U SAD, recimo, kaže Tiodorović, nema nikakve dileme: ko hoće u obdanište, na koledž, u zdravstvenu službu, mora da primi obavezne vakcine, kojih je tamo 15.

Izvor: RTV