Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

PREDSTAVLJENO DEVET NOVIH NACIONALNIH VODIČA DOBRE KLINIČKE PRAKSE


Državni sekretar Ministarstva zdravlja Vlade Republike Srbije Vladimir Đukić izjavio je da devet novih nacionalnih vodiča dobre kliničke prakse koji su izrađeni tokom ove godine imaju za cilj da pomognu zdravstvenim radnicima da primene najbolja iskustva, informacije i protokole lečenja u medicinskoj praksi.

Đukić je na konferenciji povodom predstavljanja novih vodiča, održanoj u Narodnoj skupštini Republike Srbije, naveo da se oni odnose na aneurizmatsku bolest trbušne aorte, oboljenja karotidnih arterija, akutna i hronična oboljenja vena, rak dojke, rak kolona i rektuma, rak grlića materice, srčanu slabost, hroničnu bubrežnu slabost i dijabetes.

On je istakao da je donošenje i primena vodiča veoma značajno jer će lekari moći da, držeći se uputstava vrhunskih profesionalaca, u zdravstveni sistem Srbije implementiraju sve ono što se radi svuda u svetu.

Na taj način će, kako je istakao, prava pacijenta biti podignuta na znatno viši nivo, s obzirom na to da će im biti garantovane određene procedure koje su neophodne kako bi se neki problem dijagnostikovao i adekvatno lečio.

Prema njegovim rečima, izrada i implementacija vodiča jeste jedna od mnogobrojnih inicijativa koje resorno ministarstvo preduzima u cilju unapređenja kvaliteta zdravstvene zaštite.

Predsednik Republičke stručne komisije za izradu i implementaciju vodiča dobre kliničke prakse Goran Milašinović napomenuo je da su prošle godine doneti vodiči koji se odnose na bolesti od kojih se najčešće umire u Srbiji, kao što su ishemijska bolest srca, rak pluća i drugo.

Cilj je da se oni primenjuju tako da poboljšaju zdravstveni sistem i dovedu do ušteda, a očekujem da će narednih godina uslediti i jedna ozbiljnija provera njihove primene, naglasio je Milašinović.

Takođe, kako je naveo, njihov cilj je i da doprinesu i pomognu u prevenciji nekog oboljenja.

Izrada nacionalnih vodiča dobre kliničke prakse podržana je kroz realizaciju projekta Ministarstva zdravlja "Pružanje unapređenih usluga na lokalnom nivou - DILS" koji se finansira iz kredita Svetske banke.

Izvor: Press služba Vlade Republike Srbije, 6.11.2012.