Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

UREDBA O POSEBNIM USLOVIMA PROMETA ODREĐENE ROBE: UREDBA O OGRANIčENJU MARżI ZA OSNOVNE żIVOTNE NAMIRNICE NA DESET ODSTO VAżIćE SAMO DO KRAJA OVE GODINE I PREDVIđA DA ćE SE CENE VITALNIH PROIZVODA FORMIRATI NA SLOBODNOM TRżIšTU


Mera koja neće biti produžena posle 31. decembra jeste i zabrana izvoza nekih ratarskih kultura, rekao je Rasim Ljajić, dodajući da je takva mera bila ograničenog karaktera, posledica je ovogodišnje suše, a bila je nužna zbog očuvanja cenovne i tržišne stabilnosti.

Ljajić je kazao da je Uredba o ograničenju marži izazvala različita tumačenja, bilo je i oštrih kritika, a kako je podsetio, i Evropska komisija je u svom izveštaju kritikovala primenu te mere.

Vlada Srbije je 30. decembra 2011. godine donela uredbu kojom se najviša ukupna stopa marže u prometu osnovnih životnih namirnica ograničava na 10 odsto.

Uredba se odnosi na pšenično brašno tip 400 i 500, jestivo suncokretovo ulje, termički obrađeno kravlje mleko (pasterizovano, sterilizovano), jogurt, beli kristalni šećer i svinjsko, goveđe i kokošje sveže meso i slatkovodnu ribu.

Važenje Uredbe o ograničenju trgovačke marže za osnovne životne namirnice na 10 procenata produženo je 30. juna za još šest meseci, tačnije do kraja tekuće godine.

Ljajić je ukazao da će država i u postojećoj situaciji naći drugi način da održi stabilnost tržišta hrane.

Ministar je najavio i promene Zakona o trgovini ("Sl. glasnik RS", br. 53/2010 - prim.red.) u cilju dalje liberalizacije tržišta, kao i donošenje novog Zakona o robnim rezervama koji će reformisati ceo sistem funkconisanja robnih rezervi.

Izvor: Tanjug, 6.11.2012.