Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

ZAVRŠENA DEBATA O PREDLOGU ZAKONA KOJIM SRBIJA DAJE GARANCIJU U KORIST NEKOLIKO KOMERCIJALNIH BANAKA PO ZADUŽENJU "SRBIJAGASA"


Skupština Srbije završila je debatu o Predlogu zakona kojim Srbija daje garanciju u korist nekoliko komercijalnih banaka po zaduženju "Srbijagasa", a sredstva kredita u ukupnom iznosu od 190 miliona evra biće upotrebljena za održavanje tekuće likvidnosti tog preduzeća, objasnila je potpredsednica Vlade Srbije za evropske integracije Suzana Grubješić.

Ona je pred poslanicima obrazložila taj zakon, kojim se daje garancije u korist OTP banke, "Volksbank", Vojvođanske banke, "Sosijete ženeral banke", "Unikredit banke", "Amsterdam trejd banke" i "Dojče bank".

Grubješić je precizirala da će se to preduzeće kod "OTP banke", "Sosijete ženeral banke" i "Unikredit" zadužiti za po 10 miliona evra, kod "Vojvođanske" i "Amsterdam trejd bank" za po 20 miliona evra, kod "Dojčebanke" 50 miliona evra, a kod "Volksbanke" 70 miliona evra.

Rok otplate za sve kredite je pet godina, sa periodom mirovanja otplate glavnice do jedne godine, a otplata kredita je tromesečna.

Direktor "Srbijagasa" i poslanik SPS Dušan Bajatović u polemici sa poslanicima opozicije, koji su kritikovali to zadužeje, ali i poslovanje tog preduzeća je najavio da bi "Srbijagas" trebalo do decembra da potpiše dugoračan sporazum sa "Gaspromom" o isporuci gasa Srbiji i da bi gas u Srbiji sledeće godine mogao da poskupi za 10 odsto.

Bajatović je rekao i da je cena gasa sada u pregovorima spuštena sa 490 na 420 dolara za 1000 kubika gasa, a da očekuje da bi ta cena mogla da se spusti na 360 dolara.

"To bi značilo da bi gas u Srbiji u sledećoj godini mogao da poskupi za 10 odsto za potrošače koj to plaćaju u dinarima, a ukoliko se ne postigne ta cena moraće se preći na berzansku cenu", dodao je on.

On je objasnio i da se to preduzeće suočava sa problemima nerealne cene gasa, naplate dugovanja, i da je zbog toga na početku godine starstovalo sa minusom od 200 miliona evra.

Kako je precizirao, tom preduzeću toplane duguju oko 150 miliona evra još od prošle sezone, privreda 400 miliona, a značajna sredstva otišla su i na subvencionisanje cene gasa.

"Biće još jedna kreditna linija od 170 miliona evra. Ovih 190 miliona evra, o kojima sada razgovaramo, su iz budžeta za 2011. godinu, jer nismo stigli da povučemo kredite u Srbiji, jer kada su izbori Srbija stoji...Sada raspravljamo o dugu nastalom prošle godine, a za ovu godinu je dug nekih 170 miliona evra", precizirao je Bajatović.

Opozicione stranke najavile su da neće podržati predloženi zakon.

Izvor: Tanjug, 6.11.2012.