Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

ZAVRŠENA RASPRAVA O AMANDMANIMA NA PREDLOŽENI ZAKON O AMNESTIJI


Kako je Vlada Srbije objasnila, u ovom trenutku iz zatvora bi bilo pušteno oko 1.100 osuđenika, što bi značilo da će u državnoj kasi ostati oko 127 miliona dinara.

Vlada očekuje se da će njegov dugoročni finansijski efekat biti smanjenje budžetskih troškova za oko 800 miliona dinara.

Poslanica DS i nekadašnja ministarka pravde Snežana Malović rekla je da će amnestijom i dalje biti obuhvaćena lica iz kriminalne sredine.

Njen stranački kolega Janko Veselinović rekao je u raspravi da predloženi zakon nije "usvojen za šumokradice", već da je u pitanju amnestija za počinioce najtežih krivičnih dela.

"Pustićete ih na slobodu bez ikakve resocijalizacije i praćenja. Ovom amnestijom obuhvaćeno je 99 odsto krivičnih dela", rekao je Veselinović, navodeći da predloženi zakon ne potvrđuje nameru države da se bori protiv kriminala.

Veselinović je mišljenja da će usvajanje predloženih rešenja proizvesti teške posledice i da će činjenica da država nije omogućila resocijalizaciju značiti da su na slobodu puštena lica koja neće moći da vode žive bez ponovnog činjenja krivičnih dela.

Veselinović je napomenuo da nije protiv amnestije, ali da jeste protiv bezuslovne amnestije i upitao da li će vlada preuzeti na sebe obavezu i odgovornost "za to što će narednih dana krivična dela činiti lica koja će izaći na slobodu".

Veselinović je, pored ostalog, amandmanima tražio da se od izvršenja 50 odsto kazne zatvora oslobode lica koja su na dan stupanja na snagu zakona prvi put pravosnažno osuđena na kaznu zatvora do šest meseci.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Žarko Obradović, koji je u odsustvu ministra pravde i državne uprave Nikole Selakovića, koji je u Tirani, pred poslanicima branio predložena rešenja, rekao je da sadržaj zakona precizno utvrđuje koja su krivična dela predmet amnestije, a koja nisu.

"Ovo što sada imamo na dnevnom redu je daleko pravednije i poštenije nego što je bio Zakon o amnestiji iz 2001. godine. Argumenti koje iznosite ne mogu biti prihvaćeni, jer je predlog zakona veoma precizan", rekao je Obradović.

Veselinović se složio da je zakon iz 2001. godine po obimu bio širi, dodajući da ne misli da je bio dobar, ali da nije dobro porediti se sa svime što su radile prethodne vlade, budući da je, kako je rekao, specifičnost tog perioda i današnjag znatno drugačija.

Izvor: Tanjug, 6.11.2012.