Paragraf besplatno • Besplatni propisi • Besplatni obrasci • Aktuelni statistički podaci • Paragraf sertifikat
• Kalendar poreskih obaveza • Državni i ostali praznici - neradni dani • Registar službenih glasila • 100 pitanja 100 odgovoraBIVŠI SUDIJA OPTUŽENA U POSTUPKU "STEČAJNA MAFIJA"


Više tužilaštvo u Beogradu podiglo je optužnicu protiv bivše sudije Trgovinskog suda  zbog donošenja nezakonite odluke u stečajnom postupku nad preduzećem "Beko", izjavio je portparol tužilaštva Tomo Zorić.

Pored D.Đ., koja je optužena i u postupku poznatom kao "stečajna mafija", optužnicom su obuhvaćeni i stečajni upravnik "Beka" D. D. i pravni zastupnik te firme G. A. ,dodao je Zorić.

Prema optužnici u koju je Tanjug imao uvid, procenjuje se da su poverioci "Beka" zbog njihovih nezakonitih radnji oštećeni za oko 350.000 evra.

D.Đ.se tereti da je na štetu poverilaca "Beka" poslovni prostor u Banjaluci od 685 kvadratnih metara, vredan 29 miliona dinara, dodelila firmi "SIB eksport-import" iz Trebinja.

Tužilaštvo navodi da je optužena od 23. decembra 2005. do 30. marta 2006. godine kao predsednik stečajnog veća donela nezakonitu odluku s namerom da firmi "SIB eksport-import" pribavi imovinsku korist.

Ona je naredila stečajnom upravniku Donduru da povuče predlog za prekid postupka izvršenja presude u Osnovnom sudu u Banjaluci.

To je uradila iako je znala da se spor odvija u korist "Beka" čime je omogućila da poslovni prostor pripadne firmi "SIB eksport-import".

U optužnici se dalje navodi da je nezakoniti zaključak "pod uticajem" optužene potpisao stečajni sudija S. Đ., a ona ga je istog dana prosledila sudu u Banjaluci.

Stečajni upravnik D. je 5. septembra 2003. godine naložio advokatu da, bez saglasnosti stečajnog sudije Trgovinskog suda prizna tužbeni zahtev "SIB eksport-import" radi predaje poslovnog prostora u Banjaluci.

Umesto da zastupa on je priznao tužbeni zahtev "SIB eksport-import" bez ičije saglasnosti.

Apelacioni sud u Beogradu prošle godine u decembru pravosnažno je odbio optužbu protiv D.Đ. za kršenje zakona kao i bivšeg predsednika Trgovinskog suda u Beogradu G.K. zbog apsolutne zastarelosti optužbe protiv njih.

Suđenje "stečajnoj mafiji" je u toku pred Specijalnim sudom u Beogradu.

Izvor: Tanjug