Paragraf besplatno • Besplatni propisi • Besplatni obrasci • Aktuelni statistički podaci • Paragraf sertifikat
• Kalendar poreskih obaveza • Državni i ostali praznici - neradni dani • Registar službenih glasila • 100 pitanja 100 odgovoraPRVA SEDNICA NACIONALNOG SAVETA ZA PRIVREDNI OPORAVAK


Vlada Srbije obrazovala je 2. septembra Nacionalni savet za privredni oporavak, koji će analizirati stanje u privredi Srbije i pripremiti predlog mera za privredni oporavak zemlje i podsticanje privrednog razvoja.

Savet ima tri potpredsednika i 21 člana među kojima su istaknuti privrednici, bankari i ekonomisti.

Prva sednica Nacionalnog saveta za privredni oporavak, kojom predsedava predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić, počela je u cetvrtak nešto posle 18 sati u zgradi Vlade Srbije.

Pored članova Saveta sednici prisustvuje i guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković.

KRATKOROČNE MERE VLADE ZA PRIVREDNI OPORAVAK TREBALO BI DA BUDU USMERENE NA REŠAVANJE PROBLEMA DEFICITA BUDŽETA I SUŠTINSKU REFORMU JAVNOG SEKTORA, OCENILA JE DRAGINJA ĐURIĆ, PREDSEDNICA IZVRŠNOG ODBORA INTEZA BANKE I PODPREDSEDNICA NACIONALNOG SAVETA ZA PRIVREDNI OPORAVAK.

Đurić je u intervjuu za najnoviji broj nedeljnika NIN naglasila da je u vrlo kratkom roku neophodno povećati određene kategorije poreza, ograničiti rast plata u javnom sektoru i uvesti štednju na svim nivoima izvršne vlasti.

"Paralelno sa tim, potrebno je pokrenuti proces reformi koji će trajno poboljšati uslove poslovanja u Srbiji", naglasila je ona.

Đurić je ukazala da je srpska privreda nekonkurentna na međunarodnom tržištu, nedovoljno produktivna i visoko zavisna od priliva stranog kapitala.

Ona je, takođe, ukazala da javni sektor nije reformisan, neefikasan je i predstavlja ozbiljno ograničenje za oporavak privrede.

"Suočeni smo sa problemom visoke stope dugoročne nezaposlenosti, dostigli smo i gornju granicu javnog duga. Privatni sektor je nedovoljno razvijen i često bez prave podrške države", istakla je Đurić, ocenivši da su svi ti problemi ozbiljni, a vreme za njihovo rešavanje vrlo ograničeno.

Prema njenom mišljenju, očuvanje stabilnosti bankarskog sistema od suštinske je važnosti za svaku privredu, pa i našu.

Na pitanje kako će funkcionisati Savet u kome se nalaze i oni koji se zalažu za fiksni kurs i zamrzavanje obaveza prema bankama, Đurić je navela da ne misli da su bilo kakvi pritisci ovog tipa na bankarski sistem dobri.

Prema njenim rečima, u situaciji u kojoj se nalazi naša ekonomija prostora za neodgovorno vođenje ekonomske politike nema.

"U svim segmentima, pa i kada je reč o politici deviznog kursa, moramo se voditi opštim interesima, a ne interesima pojedinačnih grupacija", zaključila je Đurić.

Izvor: Tanjug