Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

REFERENTNA KAMATNA STOPA SMANJENA NA 11 ODSTO


Izvršni odbor je na sednici odlučio da referentnu kamatnu stopu smanji za 0,25 procentnih poena i ona sada iznosi 11 odsto.

Donoseći ovakvu odluku Izvršni odbor je imao u vidu da je u narednim mesecima izvestan dalji pad međugodišnje inflacije i inflacionih pritisaka, što će, prema očekivanjima, potvrditi i mesečna stopa inflacije u maju. Tome će doprineti do sada preduzete mere monetarne politike, nova poljoprivredna sezona kroz niže cene hrane, niska agregatna tražnja, kao i dodatne mere na planu fiskalne konsolidacije koje će otkloniti neizvesnosti u pogledu buduće ekonomske politike. Po oceni Izvršnog odbora međugodišnja inflacija će se do oktobra vratiti u granice cilja od 4±1,5 odsto.

Imajući u vidu smanjenje spoljnotrgovinskog i tekućeg deficita platnog bilansa, Izvršni odbor je ocenio da su aktuelna kretanja na deviznom tržištu posledica globalnih kretanja na međunarodnim finansijskim tržištima i pojačane osetljivosti investitora za preuzimanje rizika.

Od konkretnih mera, dinamike njihovog donošenja i dubine reformi koje će se preduzeti za popravljanje stanja u javnim finansijama zavisiće efekti na planu fiskalne konsolidacije i njihov uticaj na monetarnu politiku i mere koje će u narednom periodu preduzimati NBS, konstatovao je Izvršni odbor.

Sledeća sednica Izvršnog odbora na kojoj će se odlučivati o referentnoj kamatnoj stopi održaće se 11. jula 2013. godine.

Izvor: Press služba Narodne banke Srbije, 6.6.2013.