Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

USKORO PROCESUIRANJE NASILNIKA NA SPORTSKIM PRIREDBAMA OD STRANE POSEBNIH TUŽILAŠTAVA I SUDSKIH ODELJENJA


Predsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić predsedavao je sednici Saveta za sprečavanje nasilja u sportu na kojoj je ocenjeno da nasilje na sportskim terenima ugrožava nacionalne interese Srbije.

Porast nasilja na sportskim dešavanjima zahteva odlučnu i koordiniranu akciju institucija države i sportskih asocijacija.

Takođe, na sednici je ocenjeno da treba pooštriti kaznenu politiku prema akterima nasilja i ažurnije procesuirati prekršajna i krivična dela.

Uskoro će biti formirana posebna tužilaštva i sudska odeljenja koja će procesuirati nasilnike na sportskim priredbama i biće pokrenuta inicijativa za izmene zakonskih i drugih akata kako bi se ubrzali procesi protiv nasilnika.

Posebno je naglašeno da treba eliminisati veliki uticaj organizovanih kriminalnih grupa koje zloupotrebljavaju navijače.

U pripremi je i paket mera za preventivno delovanje u okviru sportskih saveza i procesa obrazovanja, kojim bi se uspostavio trajni sistem eliminacije nasilja na sportskim takmičenjima.

Ministar omladine i sporta Alisa Marić zahtevala je centralizovanu i sinhronizovanu saradnju Ministarstva unutrašnjih poslova, tužilaštava i sudstva, kao i sportskih asocijacija kako prilikom svakog incidenta, tako i u cilju preventivnog delovanja.

Suzbijanje nasilja je imperativ očuvanja srpskog sporta, kao i bezbednosti sportista i navijača koji bi želeli da sa svojim porodicama uživaju u sportskim nadmetanjima, zaključeno je na sednici Saveta za sprečavanje nasilja u sportu.

Izvor: Press služba Vlade Republike Srbije, 6.3.2013.