Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

ZAKON O TAJNOSTI PODATAKA: O DRŽAVNIM TAJNAMA RASPRAVLJAĆE SE U "GLUVOJ SOBI" SKUPŠTINE RS


Poslanici Skupštine Srbije uskoro će o državnim tajnama raspravljati isključivo iza zatvorenih vrata, u bezbednim uslovima "gluve sobe" u skupštinskom zdanju u Ulici kralja Milana u Beogradu, a time će se, kako ističe predsednica Odbora za kontrolu službi bezbednosti Jadranka Joksimović (SNS), najzad stati na put praksi "curenja" strogo poverljivih informacija.

Prostorija je tehnički obezbeđena protivprislušnom i protivdiverzionom zaštitom, na primer, od korišćenja mobilnih telefona, ali i svega što može da bude uzrok curenja informacija, objasnila je Joksimović.

Prema njenim rečima, postojanje takozvane "gluve sobe" je neophodna pretpostavka za uspešan rad i sprovođenje Zakona o tajnosti podataka koji je donet 2009. godine i do nije valjano primenjivan.

Takođe, prostoriju će osim članova Odbora, koristiti i sve one službe u Skupštini koje se bave razmatranjem tajnih podataka i podataka koji su poverljive sadržine.

Odbor za kontrolu službi bezbednosti u takvim uslovima već je održao tri sednice, koje su bile zatvorene za javnost i na kojima su razmatrani izveštaji Bezbednosno informativne agencije, Vojno obaveštajne agencije i Vojno bezbednosne agencije.

"Sve to je bitno unapredilo rad Odbora. Postojala je ranije jedna neverovatna praksa, koja ne postoji nigde u regionu, da su sve sednice tog tipa bile otvorene za javnost, a da se kasnije dogovorom ili glasanjem svih članova Odbora zatvaraju za javnost", navela je Joksimović i objasnila da po ulasku predstavnika medija u salu gde se sednica održava taj prostor fizički nije i ne može biti fizički obezbeđen za raspravu o strogo poverljivim temama.

Joksimović je dodala i da je iz tog razloga u ranijem periodu bilo "curenja informacija" sa sednica odbora, pa i iznošenja dokumenata, a da je najveći problem zapravo bilo to što se stvorilo nepoverenje između predstavnika najvišeg zakonodavnog tela i službi bezbednosti koje se bave izazovima i pretnjama po bezbednost države i građana.

"To je nešto što smo morali da promenimo i ovo je jedan od načina na koji to počinje da se menja", rekla je Joksimović, naglašavajući da su tri sednice koje su održane u bezbednim uslovima bile izuzetno produktivne i efikasnije.

"To su bile sednice koje su jako drugo trajale i gde su direktori službi bezbednosti i stručnjaci u okviru tih službi odgovarali na brojna pitanja poslanika, ni prijatna ni formalna, već zaista ozbiljna pitanja. Moram da pohvalim da su davali zaista iscrpne odgovore koji su nam dali mnogo bolji uvid u situaciju u odnosu na ono što bi bilo puko razmatranje nekog redovnog izveštaja", istakla je Joksimović.

Joksimović je ukazala i da praksa kakva je postojala u Srbiji, kada je reč o raspravljaju o strogo poverljivim informacijama, nije zabeležena nigde u regionu ni EU i kao primere navela da su sednice zatvorene za javnosti i u BiH i u Crnoj Gori, a da austrijski parlament takođe raspolaže "gluvom sobom".

"Kao predsednik odbora na najozbiljniji način shvatam rad tog Odbora, a pitanje nacionalne bezbednosti za mene je od velikog značaja i mislim da je upravo to prostor u kome Srbija i njen parlament mogu da naprave velike pomake. Samo u nekoliko meseci rada Odbora pokazali smo da može efikasnije i produktivnije, da rad ne mora da bude samo formalan, već da zaista može da unapredi kontrolu službi bezbednosti u Srbiji i skine mistifikaciju sa tog segmenta društva", poručila je Joksimović.

Ona je najavila i da će Odbor do kraja februara doneti interni akt o daljem sprovođenju direktne kontrole i nadzora nad službama bezbednosti, u kome će biti definisano na koji način će se kontrolisati BIA, VBA i VOA, kada će se i u kom broju ići u posete tim službama, da li će se i kada te posete najavljivati...

Izvor: Tanjug