Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

U PRIPREMI ZAKON O POREKLU IMOVINE: NA UDARU ZAKONA SVI ZA KOJE POSTOJI OSNOVANA SUMNJA DA SU STEKLI OGROMNO BOGATSTVO NA NEZAKONIT NAčIN I U SPORNIM PRIVATIZACIJAMA


Predlog zakona o poreklu imovine trebalo bi da se pred poslanicima Narodne skupštine nađe do početka februara, najavio je ranije prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić. Ministar pravde i državne uprave Nikola Selaković upozorio je da će na udaru zakona o utvrđivanju porekla imovine biti „bez izuzetka svi tajkuni i političari za koje postoji osnovana sumnja da su stekli ogromno bogatstvo na nezakonit način i u spornim privatizacijama“.

Kako navode saradnici ministra Nikole Selakovića, radna grupa koja će raditi na pisanju tog antikorupcijskog zakona biće formirana do kraja ovog meseca i u njoj će se naći stručnjaci iz ministarstava pravde i finansija.

Kako objašnjavaju u Ministarstvu pravde, razlog za kašnjenje u formiranju radne grupe i pisanju zakona je sugestija koju je ministar Selaković dobio u Briselu od zvaničnika Evropske komisije.

EVROPSKA KOMISIJA je savetovala da se sada sva pažnja usresredi na izradu strategije za borbu protiv korupcije i akcionog plana za njeno ispunjavanje.

Strategija za borbu protiv korupcije trebalo bi da bude doneta u prvom kvartalu 2013, i to u saradnji s nezavisnom Agencijom za borbu protiv korupcije.

U Ministarstvu pravde ističu za Danas da će se „s dužnom pažnjom“ pisati zakon o utvrđivanju porekla imovine, koji je i jedan od mehanizama u sistemskoj borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala. 

Izvor: L. Valtner