Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

USKORO PRED SKUPŠTINOM RS KRIVIČNI ZAKONIK I TRI STRATEGIJE O BORBI PROTIV KRIMINALA I KORUPCIJE, O REFORMI PRAVOSUĐA DO 2017. I STRATEGIJA JAVNE UPRAVE


Državni sekretar Ministarstva pravde i državne uprave Danilo Nikolić izjavio je da će njegova lična inicijativa, ukoliko dođe do promene Ustava Srbije, biti da Državno veće tužilaca (DVT) i Visoki savet sudstva (VSS) "više ne postoje kao takvi" i da sudije i tužioce ubuduće bira parlament.

"Biće bolje ako to bude radio parlament. Dokaz je reforma pravosuđa iz 2009. godine da je vrlo lako uticati na mali broj ljudi", rekao je Nikolić na predstavljanju knjige "Novi zakonik o krivičnom postupku Srbije - Kako je propala reforma - Šta da se radi".

On je dodao da će resorno ministarstvo uraditi sve da se uz pomoć VSS i DVT vraćene sudije reintegrišu i ocenio da je posledica reforme pravosuđa ta da se sudije sad dele na reizabrane i "ove što se sad vraćaju".

Nikolić je naveo da je krivični zakonik jedini koji će biti u Skupštini ovog meseca, a da ostali zakoni na kojima radi resorno ministarstvo, neće biti usvajani po hitnom postupku i da su delom poslati u Brisel, a neki u Venecijansku komisiju.

"Radimo i na tri strategije - ubrzo će biti gotova Strategija o borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, a zatim i strategija o reformi pravosuđa do 2017. i strategija javne uprave", dodao je državni sekretar i istakao da se ti dokumenti rade detaljno i tako da budu primenjivi u realnom životu.

Ambasador Nemačke u Srbiji Hajnc Vilhelm je rekao da je Nemačka u okviru projekta u cilju usklađivanja srpskih propisa sa evropskim pomogla izdavanje knjige koja je predstavljena.

Predstavljanju knjige autora Milana Škulića i Gorana Ilića, prisustvovao je šef političke sekcije Delegacije EU u Srbiji Luka Bjankoni, i predstavnici Društva sudija Srbije i Udruženja tužilaca Srbije.

Izvor: RTV