Paragraf besplatno • Besplatni propisi • Besplatni obrasci • Aktuelni statistički podaci • Paragraf sertifikat
• Kalendar poreskih obaveza • Državni i ostali praznici - neradni dani • Registar službenih glasila • 100 pitanja 100 odgovoraZA POČETAK NAREDNE GODINE VLADA SRBIJE NAJAVLJUJE PETOGODIŠNJI PLAN POVEĆANJA AKCIZA NA CIGARETE


Da bi se sprečio šverc, taj plan trebalo bi usaglasiti na nivou regiona.

Ove godine od akciza se očekuje oko 90 milijardi dinara, odnosno više od 10 odsto prihoda u državnu kasu, što je najviše u regionu.

ZBOG USAGLAŠAVANJA SA PROPISIMA EVROPSKE UNIJE, DRŽAVA ĆE SVOJ DEO KOLAČA U CENI PAKLICE CIGARETA MORATI DA UTROSTRUČI NAREDNIH GODINA - PA ĆE CIGARETE BITI SVE VEĆI LUKSUZ.

Ministarstvo finansija najavljuje petogodišnji kalendar da bi duvandžije znale kada će se akcize povećavati. Štetno za zdravlje, ali korisno za državnu kasu.

Od paklice cigareta koja košta 150 dinara, samo kroz akcize, u budžet odlazi 92,5 dinara. Ove godine očekuje se oko 90 milijardi dinara, odnosno više od 10 odsto prihoda u državnu kasu, što je najviše u regionu.

"S obzirom da smo ove godine išli sa rešenjima koja su bila rezultat krize ne želimo da se bilo koja industrija, pa i duvanska ne zna i da ne može da ima predvidivost poslovanja", kaže državni sekretar Ministarstvu finansija i privrede Vlajko Senić.

Pre članstva u Evropskoj uniji Srbija će akcize morati da uskladi sa evropskim. To znači da će se akciza na duvan sa 33,5 evra na hiljadu cigareta, povećati na 90 evra. Isto važi za sve zemlje u regionu
.

Ministar finansija Crne Gore Milorad Katnić kaže da bi bilo dobro da se zajednički napravi put povećanja akciza u narednih pet ili 10 godina da bi se dostigao evropski standard bez poremećaja tržišta ili bez motivacije za sivu ekonomiju.

"Ako imamo nagli rast akciza onda su građani i privrednici motivisani da švercuju robu s druge teritorije gde su opterećenja niža", kaže Katnić.

Zbog naglog rasta akciza, u Rumuniji je od 2005. godine do 2010. svaka treća cigareta bila nelegalna. U regionu najviše akcize su u Hrvatskoj, a duvandžije kažu da je tamo 15 odsto cigareta nelegalno, zbog čega im je budžet prošle godine ostao bez 53 miliona evra.

Izvor: RTS