Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

USKORO NOVI ZAKON O ZAŠTITI POTROŠAČA


Ministarstvo trgovine izradiće novi Zakon o zaštiti potrošaca, jer se tokom javne rasprave pokazalo da je potrebno izmeniti veći broj članova nego što je prihvatljivo za proces izmena i dopuna, izjavila je Tanjugu Nevena Praizović iz Odeljenja za zaštitu potrošača u tom ministarstvu.

Ona je rekla da će nova javna rasprava početi tokom septembra, i da je plan da se završi do polovine oktobra, a da novi Zakon bude pripremljen do kraja godine.

Kako je objasnila, odustalo se do toga da se rade samo izmene i dopune Zakona, jer je tokom javne rasprave stigao veliki broj primedbi, a prema pravilu, ako se više od polovine članova menja, nephodno je da se pristupi izradi novog zakona.

"Komentari se uglavnom odnose na unapređenje samog teksta Zakona, ali i na članove koji nisu menjani, kao što je jačanje institucionalnog okvira, poboljšanje sprovođenja zakona i rešavanje potrošačkih sporova", kazala je Praizović.

Ona je napomenula da je u važećem Zakonu problematičan bio deo koji uređuje zaštitu i prava potrošača iz ugovora o prodaji robe, posebno kada je u pitanju reklamacija, odlučivanje o reklamaciji i rok u kome bi trgovac trebalo da odgovori.

"Dobili smo primedbe koje se tiču sprovođenja samog Zakona i ovlašćenja tržišne inspekcije i institucionalnog okvira. Tražilo se da se precizira ko su to nosioci zaštite potrošacaca i da se unapredi vansudsko rešavanje potrošackih sporova", navela je Praizović.

Cilj je, kako je rekla, da novi Zakon o zastiti potrošača pruži bolju zaštitu, povoljniju poziciju potrošača na tržištu, kao i da rešavanje sporova bude efikasno.

Izvor: Tanjug, 5.9.2013.