Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

PETICIJA STUDENATA PROTIV IZMENA ZAKONA O VISOKOM OBRAZOVANJU


Peticiju je pokrenula Studentska konferencija univerziteta Srbije (SKONUS) rekao je Tanjugu predsednik tog najvišeg predstavničkog tela studenata univerziteta Srbije Danilo Jeremić i naveo da je u toku javna rasprava o izmenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju, kojima se akademci protive.

"Prvi put naše zahteve podržali su i rektori univerziteta u Srbiji na sednici Rektorskog saveta", rekao je Jeremić i naveo da su studenti spremni na protest ukoliko u Ministarstvu prosvete ne naiđu na razumevanje.

Uoči početka školske godine, studenti traže da uslov za upis na budžet u akademskoj 2013/14. ostane 48 umesto 50 bodova i da broj ispitnih rokova ostane šest, a ne pet.

Zahtevaju i da se svim studentima koji su u protekloj godini ostvarili 60 ESPB i rangirali se u okviru određene kvote, omogući da narednu godinu budu na budžetu ili da u potpunosti budu oslobođeni plaćanja školarine.

Studenti se zalažu da njihovi zahtevi uđu već sada u proceduru izmena i dopuna Zakona, jer tvrde da od prošlogodišnje izmene Zakona nije izvršena reforma koja bi opravdala smanjenje ispitnih rokova i povećanje bodova neophodnih za budžetsko studiranje.

Takođe, akademci traže da svi studenti koji su ostvarili 48 bodova u protekloj godini, a nisu uspeli da se rangiraju u okviru određene kvote, budu oslobođeni školarine ili dela školarine.

Njihov zahtev jeste i da se uslov za sticanje stipendije Ministarstva prosvete sa proseka 9.00 vrati na 8.50.

Jeremić je povodom ovih problema najavio zajedničku sednicu KONUS-a (Konferencija univerziteta Srbije) i SKONUS-a za 17. septembar, a očekuje i razgovore sa nadležnima u Ministarstvu prosvete, pod čijim je okriljem radna grupa za izmenu Zakona.

Izvor: Tanjug