Paragraf besplatno • Besplatni propisi • Besplatni obrasci • Aktuelni statistički podaci • Paragraf sertifikat
• Kalendar poreskih obaveza • Državni i ostali praznici - neradni dani • Registar službenih glasila • 100 pitanja 100 odgovoraPRODAJA ŽELEZARE SMEDEREVO DOBRA ZA PRIVREDU


Ministar rudarstva Milan Bačević je juče u Moskvi izjavio da je ruska kompanija, čiji predstavnici su pre četiri dana bili na razgovorima u Beogradu, zainteresovana za preuzimanje Železare Smederevo.

Bačević je rekao da je na sastanku srpsko-ruskog međuvladinog komiteta za saradnju saopštio predlog Srbije da se ruskim partnerima smederevska železara ponudi za simboličnu cenu od jednog dolara, za koliko je Vlada Srbije u januaru ove godine preuzela tu fabriku od američkog "Ju es stila".

Ekonomista Milenko Dželetović, koji je šef ekspertskog tima Srpske napredne stranke, smatra da se taj aranžman sa partnerom iz Rusije može uspešno završiti.

Dželetović takav optimizam zasniva na očekivanju da će dogovor sa ruskim partnerom o preuzimanju smederevske železare uslediti kao deo šireg paketa o privrednoj saradnji Srbije i Ruske Federacije.

On očekuje da će se Železara Smederevo nakon prodaje oporaviti, što bi omogućilo značajan rast izvoza, poboljšanje produktivnosti u našoj zemlji i očuvanje više od pet hiljada radnih mesta u toj fabrici.

"Železara može biti motor ili kočnica domaće privrede. Naročito je važno da se ona pretvori u pratioca srpske industrije - kompanije 'Fijat automobili Srbija' i postrojenja za proizvodnju oklopnih vozila, što se planira u okviru strateškog partnerstva Srbije i Rusije," rekao je Dželetović Tanjugu.

Konsultant za strana ulaganja Milan Kovačević izrazio je, međutim, izvesnu sumnju u spremnost bilo koje kompanije da preuzme posrnulu smederevsku železaru.

U januaru ove godine Vlada Srbije otkupila je za simboličnu cenu smederevsku železaru od američke kompanije, nakon što je "Ju es stil" saopštio da se povlači iz tog posla zbog ogromnih gubitaka i pada cena čelika na svetskom tržištu.

Vlada Srbije je raspisala tender za izbor strateškog partnera Železare Smederevo 18. aprila , a krajnji rok za dostavljanje ponuda bio je 4. maj ove godine.

Međutim, taj rok je bivša Vlada produžila je prvo do 11. juna, a potom do 10. septembra.

Za učešće na tenderu prijave su podnele tri kompanije - Ural majning end metalurdžikal kompani iz Rusije, Junajtid plzen sa sedištem u Luksemburgu i Donjeck stil grup iz Ukrajine.

Usled smanjene tražnje na domaćem i stranom tržištu, proizvodnja u Železari privremeno je obustavljena početkom jula.

Za Vladu je sada jedan od najhitnijih zadataka da pronađe trajno rešenje za tu fabriku, jer u sve tanjem budžetu zemlje nema novca da se finansiraju plate zaposlenih i podmire svi drugi troškovi za nastavak rada jedine domaće čeličane.

Izvor: Tanjug