Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

POTREBNO PREDLOŽI HITNU PROMENU ZAKONA O ZDRAVSTVENOJ ZAŠTITI, ZDRAVSTVENOM OSIGURANJU, LEKOVIMA I KOMORAMA ZDRAVSTVENIH RADNIKA


Direktor Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Momčilo Babić rekao je da fond ne forsira priču o zameni papirnih zdravstvenih knjižica elektronskim, već da to čine, kako je rekao, otuđeni medijski centri moći, koji žele od toga da naprave veliki slučaj.

"To nama nije najvažniji zadatak, to su stvorili oni koji hoće da destabiliziju državu, društvo i ovaj fond", rekao je Babić RTS-u, dodajući da zakonodavni sistem Srbije u oblasti zdravstva treba potpuno da se menja i da fond samo sprovodi zakon.

Kako je rekao, Ministarstvo zdravlja treba da predloži hitnu promenu zakona o zdravstvenoj zaštiti, zdravstvenom osiguranju, lekovima i komorama zdravstvenih radnika.

Babić je naveo da gotovo da i ne postoji dobar kontrolni i informacioni sistem, zbog čega trećina stentova nije fakturisana u fondu.

"Ne možemo da utvrdimo dok ne budemo imali dobar informacini sistem, koji je ključ rešavanja ovih problema i kontolu zaliha u bolnicama i zdravstvenim ustanovama", rekao je Babić i najavio da će do kraja ove godine biti uspostavljeni mnogo bolji uslovi za kontrolu svih zaliha u bolnicma.

To znači da će na sajtovima zdravstvenih ustanova biti podaci o količini lekova kojima raspolažu i drugih materijala, rekao je Babić i najavio da će naredne nedelje biti raspisan tender za ponovno uključivanje privatnih zdravstvenih klinika u pružanje usluga vantelesne oplodnje.

Izvor: Tanjug, 5.8.2013.