Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

MINISTARSTVO PROSVETE NAJAVLJUJE OD OKTOBRA MESECA RIGOROZNE KONTROLE ISTURENIH ODELJENJA FAKULTETA


  • Više od 100 isturenih odeljenja privatnih i državnih fakulteta u Srbiji koja nisu akreditovana, od jeseni neće moći da rade jer u Ministarstvu prosvete od 1. oktobra najavljuju rigorozne kontrole, piše "Blic" u nedeljnom izdanju.

 

Ako ta odeljenja budu zatvorena, oko 30 hiljada studenata moraće da nastavi studije na matičnim fakultetima, piše list.

U Ministarstvu prosvete rekli su da konačno mora da se uvede red u toj oblasti i da će prosvetni inspektori oktobra krenuti u stroge kontrole.

 

  • "Zakonom je jasno definisano da svako istureno odeljenje mora da ima akreditaciju, isto kao i matični fakultet. Kontrolisaćemo i strane fakultete koji rade kod nas. Svi oni imaju akreditacije matičnih fakulteta i ne moraju da se akredituju kod nas, ali moraju da dobiju dozvolu za rad od Ministarstva prosvete", rekao je načelnik Republičke prosvetne inspekcije Velimir Tmušić.

 

Isturena odeljenja fakulteta postoje u Crnoj Travi, Bogatiću, Medveđi, Šapcu, Loznici, Dimitrovgradu, Ljuboviji, Čačku, Kraljevu, Užicu, Arilju i Guči.

 

Fakultet za poslovnu ekonomiju iz Valjeva ima isturena odeljenja u Ljuboviji i Šapcu, a Internacionalni univerzitet u Novom Pazaru odeljenja u Subotici, Beogradu, Nišu i Pančevu i u ta četiri grada ove godine je upisano 380 brucoša, piše "Blic".

 

"Internacionalni univerzitet nije akreditovan kao ustanova i ove godine ne bi smeli da upisuju studente ni u sedištu u Novom Pazaru", rekao je zamenik predsednika Komisije za akreditaciju Endre Pap.

 

"Blic" navodi da su akreditovana samo tri isturena odeljenja, i to odeljenje Ekonomskog fakulteta iz Subotice otvoreno u Bujanovcu, odeljenje novosadskog Fakulteta tehničkih nauka u Inđiji i Univerziteta Edukons u Svilajncu.

U postupku akreditacije je odeljenje novosadskog Fakulteta tehničkih nauka u Loznici.

"Ostali koji nisu ni podneli zahtev za akreditaciju, moraće da stave katanac na vrata", piše "Blic".

Izvor: RTV