Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

SAVET ZA BORBU PROTIV KORUPCIJE NIJE USPEO DA UTVRDI TROŠKOVE NOVE SUDSKE MREŽE


Savet za borbu protiv korupcije nije uspeo da utvrdi troškove nove sudske mreže na osnovu podataka dobijenih od Ministarstva finansija

Srpsko pravosuđe potrošilo je milijardu i dvesta pedeset miliona dinara u 2011. godini. To je broj do kojeg je došao Sindikat pravosuđa Srbije, na osnovu izveštaja Vrhovnog kasacionog suda.

– To nije i konačan broj, jer stavke u izveštaju nisu prikazane javno i u potpunosti. Za neke sudove ima podataka o troškovima prevoza i stanovanja sudija, a za neke nema. Očekujemo da neko konačno izvrši detaljnu analizu – kaže Slađanka Milošević, predsednica Sindikata pravosuđa Srbije.

Savet za borbu protiv korupcije tražio je nedavno od Ministarstva pravde i Ministarstva finansija podatke o troškovima sudova po stavkama.

– Ministarstvo pravde nije odgovorilo na naš zahtev, a od Ministarstva finansija dobili smo izvod iz predloga zakona o završnom računu budžeta Republike Srbije i karticu iz glavne knjige trezora za izvršenje na funkciji 330 za 2009. i 2010. godinu, a za 2011. samo karticu. Ta kartica iz trezora sa brojem 330 predstavlja utrošena sredstva za pravosuđe. Međutim, mi iz tih dokumenata nismo mogli da utvrdimo koliki su troškovi, ni zbirno ni po vrstama – kaže Jelisaveta Vasilić, član Saveta za borbu protiv korupcije.

Savet je tražio uporedne podatke za tri prethodne godine, da bi se utvrdilo koliko košta nova mreža sudova i da li su ostvarene uštede.

– Smatrali smo da Ministarstvo pravde treba da uradi obračun troškova da opravda promenu sudske mreže. Naši ekonomisti su pokušali da prate stavke u navedenim dokumentima, ali nisu uspeli da utvrde brojeve i izvuku bilo kakav podatak – kaže Jelisaveta Vasilić.

U izveštaju Saveta Evrope iz septembra 2010. godine ukazano je da ne postoje podaci o finansijskim troškovima nove sudske mreže.

Ministarstvo pravde nikada se nije samo pohvalilo javnosti da su ostvarene znatne uštede smanjenjem broja sudova i sudija.

Na pisanu molbu upućenu iz redakcije „Politike”, u junu 2010. godine, Ministarstvo pravde je odgovorilo: „Od uspostavljanja nove mreže pravosudnih organa, rashodi za zaposlene i za plate u odnosu na prošlu godinu beleže smanjenje za 150 miliona dinara mesečno, a ostali tekući rashodi beleže smanjenje za 26 miliona.”

Nije objašnjeno kako se došlo do tih brojeva i da li su u ovaj obračun ušle i plate neizabranim sudijama i tužiocima.

Podataka o broju izabranih sudija i tužilaca koji, preko plate, dobijaju naknade za stan, odvojeni život i prevoz, nije bilo.

Pojedinačni podaci se znaju: 25.000 dinara je naknada za odvojeni život sudije ili tužioca koji se preselio u drugi grad zbog novog radnog mesta, a isto toliko je prosečna cena za iznajmljeni stan, koji se plaća iz budžeta. To je 50.000 preko plate, samo za jednog preseljenog sudiju, ali tome treba dodati plaćeno putovanje vikendom do kuće i nazad. Nema podataka o ukupnom broju takvih „ol inkluziv” slučajeva.

Samo u Apelacionom tužilaštvu u Novom Sadu troškovi stanovanja i odvojenog života pet zamenika tužioca iznose oko 250.000 dinara mesečno, dakle bez troškova prevoza.

Oni koji nisu dovoljno udaljeni da bi dobili iznajmljen stan (na primer od Zrenjanina do Novog Sada ili od Beograda do Smedereva i Pančeva), imaju nadoknađene troškove međugradskog ili sopstvenog prevoza, a neki čak i službene automobile i vozače. Ima i onih koji putuju od Aranđelovca do Kragujevca ili od Kuršumlije do Pirota, što nije mala kilometraža. Ovi prevozni troškovi mere se desetinama, možda i stotinama hiljada dinara mesečno, ali tačnih podataka nema.

Svaki pojedinačan sud i tužilaštvo slali su ministarstvu sume koje treba isplatiti za stavku „naknada za zaposlene”, ali to nikada nije sabirano i saopšteno.

– Pravosudni organi, u skladu sa Zakonom o budžetu i odlukom o raspodeli sredstava, dostavljaju Ministarstvu pravde zahtev o potrebnim novčanim sredstvima, kako bi se izvršio njihov transfer. Ministarstvo pravde nema podatke o tome koliko sudija i tužilaca dobija naknadu za odvojeni život i smeštaj, imajući u vidu da pravosudni organi ministarstvu za tu vrstu troškova dostavljaju zahtev za transfer sredstava pod stavkom „naknada za zaposlene”, koja pored naknade za odvojen život i smeštaj obuhvata i naknade za prevoz svih zaposlenih nosilaca pravosudnih funkcija – bio je odgovor Ministarstva pravde na pitanje naše redakcije iz 2010. godine.

Sudski budžet prešao je tek u martu ove godine na Visoki savet sudstva, dok su Ministarstvu pravde ostavljeni dugovi za veštačenja, porotnike i odbrane po službenoj dužnosti. Utvrđivanje troškovnika sudova biće veliki posao za državne revizore. U tome bi od velike pomoći mogli biti izveštaji šefova službi računovodstva u sudovima i tužilaštvima.

Aleksandra Petrović

Izvor: Blic